Україна зупинить експорт електроенергії в разі її дефіциту для внутрішніх споживачів – Міненерго

Експорт Україною електроенергії є ще одним джерелом підтримки тарифів для населення, зазначили в Міненерго
Фото: НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo / Facebook
Україна в разі дефіциту потужності генерації для внутрішніх споживачів зупинить експорт електроенергії.

Про це 18 квітня на пресконференції в Києві заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, його цитує "Інтерфакс-Україна".

"Експорту не може бути, якщо не вистачатиме генерації для внутрішніх споживачів", – зазначив Галущенко.

За його словами, експорт Україною електроенергії є ще одним джерелом підтримки тарифів для населення.

Галущенко висловив сподівання на якнайшвидше відкриття додаткової лінії електропередавання з Польщею. Це дасть змогу технічно збільшити потужність експорту, додав міністр.

Крім того, глава Міненерго України очікує на ухвалення європейським оператором енергосистеми ENTSO-E рішення про збільшення в кілька разів дозволеної потужності експорту, яка становить 400 МВт на добу.

Контекст:

Україна з 11 жовтня 2022 року припинила експорт електроенергії через російські ракетні обстріли енергетичних об'єктів. Масові ракетні обстріли уразили теплову генерацію й електричні підстанції, тому Україна має припинити експорт "для стабілізації власної енергосистеми", зазначили в Міненерго.

За пів року окупанти випустили по енергетичних об'єктах України понад 1,2 тис. ракет і дронів, приблизно 250 із них влучили в ціль. Через обстріли у країні вводили тимчасові вимкнення світла, в окремих випадках вони тривали кілька діб.

12 лютого 2023 року "Укренерго" вперше за час осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

Наприкінці лютого в Міненерго повідомили, що ситуація в енергосистемі України стабілізувалася і є резервні потужності, які дають змогу відновити експорт української електроенергії в Євросоюз.

7 квітня Галущенко підписав документ про відновлення експорту електроенергії в умовах профіциту генерувальної потужності. 10 квітня відбувся перший аукціон.

Із 17 квітня Україна почала експорт електроенергії у Словаччину і продовжує постачання в Польщу й Молдову, зазначили в "Укренерго".