Українська електроенергія дає змогу забезпечити стабільну роботу європейської енергосистеми – єврокомісарка

Україна 24 лютого повністю від'єдналася від енергосистем Росії та Білорусі
Фото: depositphotos.com

Синхронізація української енергосистеми з європейською мережею ENTSO-E є дуже важливою, оскільки завдяки їй забезпечено стабільність роботи енергосистеми ЄС. Про це повідомила євророкомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон, пише пресслужба Міністерства енергетики України.

"Україна після синхронізації вже стає важливим фактором надійної роботи європейської енергосистеми", – сказала Сімсон.

Міністр енергетики Герман Галущенко переконаний, що Україна може допомогти європейським країнам "зістрибнути з гачка" російського викопного палива, зокрема завдяки своїм підземним сховищам газу та постачанню електроенергії.

Галущенко та Сімсон обговорили питання підтримання ядерної безпеки України і Європи.

Голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький зазначав, що початок експорту електроенергії дасть змогу одержати додаткові ресурси для відновлення й розвитку енергетичної інфраструктури України в умовах війни.

Із 30 березня почалися перші тестові експортні постачання невеликих обсягів електроенергії до Європи. За результатами проведеного аукціону пропускну спроможність у розмірі 210 МВт придбало ТОВ "Д.Трейдінг" із групи ДТЕК, пише "Цензор.НЕТ".

Контекст:

Україна 24 лютого повністю від'єдналася від енергосистем Росії та Білорусі. Це було заплановане від'єднання, пресслужба "Укренерго" попереджала про перехід української енергосистеми в ізольований режим: його було передбачено як випробування у межах підготовки до синхронізації ОЕС України з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E. Планували, що експеримент триватиме із 24-го до 26 лютого.

Україна від'єднала свою енергосистему від енергетичних систем України та Білорусі о 00.00 ще до початку військового вторгнення Росії.

Після початку вторгнення Україна попросила про термінову синхронізацію з єдиною енергомережею країн Євросоюзу ENTSO-E. 15 березня у ДТЕК повідомили, що Україна успішно пройшла технічні випробування щодо синхронізації своєї енергосистеми з європейською.