Український виробник заявив, що може повністю забезпечити військо турнікетами

Лариса Гречко: Війна – жорстокий учитель, але через війну в Україні були створені дуже добрі джгути
Фото: espreso.tv

Сили оборони України можна повністю забезпечити якісними турнікетами вітчизняного виробництва, заявила в інтерв'ю DSnews.ua Лариса Гречко, директорка з якості виробничої компанії "Простір", яка випускає турнікети "Дніпро".

"Ми готові повністю забезпечити потреби сил оборони якісними кровоспинними джгутами. Маємо успішний досвід інтенсивного нарощування виробництва, котрий ми отримали навесні 2022 року. Більше того, ми маємо у планах посісти одне із провідних місць на світовому ринку. І "Дніпро", і "Січ", наскільки мені відомо, уже йдуть цим шляхом", – сказала Гречко.

Вона також прокоментувала заяву міністра оборони України Рустема Умєрова, який розповів про відкриття спеціальної лабораторії для перевірки якості турнікетів.

"Ми підтримуємо всі рішення, які сприятимуть забезпеченню наших бійців надійними засобами порятунку життя. А щодо якості, то наші турнікети сьогодні – одні з найкращих у світі. Війна – жорстокий учитель, але через війну в Україні були створені дуже добрі джгути. Це засвідчують численні позитивні відгуки наших оборонців, а також відсутність скарг із боку бійців. Окрім того, частина наших колег та їхніх родичів боронять Україну на полі бою. Це додаткова мотивація слідкувати за якістю кожного виробу", – зазначила директорка з якості.

Гречко додала, що компанія провела роботу над усуненням недоліків уже влітку 2022 року. Завдяки цій роботі з'явилося друге покоління турнікета "Дніпро", і тепер цей турнікет готовий конкурувати за будь-яким параметром навіть з американським САТ, переконана вона.

Контекст:

27 липня на першому міжнародному медичному Конгресі з військової медицини та ментального здоров'я міністр оборони розповів, що міністерство забезпечило наявність на складах 500 тис. аптечок для сил оборони. Ще 300 тис. аптечок і 500 тис. турнікетів, за його словами, очікують на постачання за підписаними угодами.

"Ми відкриваємо спецлабораторію, яка буде здійснювати перевірку і сертифікацію турнікетів", – заявив міністр. За словами Умєрова, це дасть змогу гарантувати високу якість і надійність критично важливих медичних засобів.

У жовтні 2023 року в Міністерстві оборони України повідомили, що розпочали розроблення стандартів якості медичних турнікетів для сил оборони. Цим займається новий медичний департамент МО. Із готовими критеріями оцінювання якості міністерство зможе провести ревізію турнікетів і бойових аптечок в армії, зазначила заступниця міністра Наталія Калмикова.