Українці копіюють західну бронетехніку, на бойові завдання їдуть "Характерники" і "Сікачі". Фото

Українці готові поділитися своїми напрацюваннями
Фото: obozrevatel.com

Для боротьби з російськими окупантами українські захисники використовують бронетехніку, яку скопіювали із західної, зокрема з американських колісних HMMWV (відомі як "Хамві") й гусеничних M113. Зроблені українцями машини показало 29 січня видання Oboz.ua.

Виготовляти техніку, схожу на західну, українців змушує "дефіцит західного озброєння й невизначеність із подальшими поставками від союзників", пояснили співрозмовники видання.

На бойове чергування в кількох підрозділах сил безпеки та оборони України поставили скопійовані з HMMWV та М113 відповідно "Характерник" і "Сікач", їх виготовили в різних частинах країни. Потужності виробництва дають змогу передавати українським військовим по п'ять машин на місяць.

"Це, звісно, не повноцінна лінія з виготовлення техніки, радше кустарне виробництво. Проте нам вдалося досягти майже повної відповідності оригінальним зразкам. Звісно, з певними технічними особливостями", – пояснив один із розробників.

"Характерник" створюють на базі ГАЗ-66 або Ford (F-15 чи F-350), а "Сікач" – на базі МТЛБ (багатоцільовий тягач легкий броньований) або БМП-1.

Усередині "Характерник" майже такий, як і HMMWV, а от "Сікач" довелося незначно переробити, і він дещо відрізняється від M113, до того ж у кращий бік, говорять автори розробки. Зокрема, на відміну від американського гусеничного бронетранспортера, українську копію виконали не з алюмінію, а з оригінального сплаву, який "неприємно здивує ворога".

"Звісно, ми це робимо без ліцензії, все довелося робити на ходу, з коліс, як то кажуть. Війна не дає нам часу на оперативне узгодження всіх формальностей. Ми сподіваємося, що американські союзники зрозуміють наше становище, і з огляду на їхні проблеми з поставками на законодавчому рівні не засуджуватимуть нас за це, а навпаки – допоможуть. Ми ж зі свого боку готові поділитися власними напрацюваннями щодо вдосконалення цих машин. Коли після перемоги люди дізнаються, як нам вдалося налаштувати лінію зі збирання "Хамві" в Україні, всі будуть дуже здивовані", – заявив один із авторів розробки з позивним Дим.

За його словами, військові радіють можливості воювати на українській "натовській" техніці, на ній вони "посікли вже не один десяток орків".