У нинішніх умовах промисловості нереально імпортувати 80% енергії, простіше закритися – Федерація металургів України

Ефект "економії" електроенергії промисловістю буде зведено нанівець, заявив голова Федерації металургів України
Фото: depositphotos.com

Рішення уряду, яке зобов'язує промисловість імпортувати 80% електроенергії, у нинішніх умовах є невиконуваним, тому підприємства будуть змушені радше закриватися, аніж виконувати ці норми. Таку думку висловив у коментарі виданню "РБК-Україна" голова Федерації металургів України Сергій Біленький.

"На порядок денний виходить питання доцільності й економічного обґрунтування роботи металургійного комплексу взагалі. Усі ми прекрасно знаємо, яка ситуація з електроенергією, і ми намагалися по максимуму забезпечити власні потреби імпортованою електроенергією. Але це 30%! Рішення Кабінету Міністрів змушує частку імпорту довести до 80%. У нинішніх умовах це нереально: обмежений обсяг міждержавних перетинів не може задовільнити потреби всього бізнесу", – заявив Біленький.

Він підкреслив, що це рішення сильно вдарить по енергоємних галузях промисловості, особливо металургії, і призведе до зупинення виробництва. Гірничо-металургійний комплекс – це неперервний виробничий цикл, тому зменшення навантаження неминуче спричинить зниження обсягів виробництва.

"Недопоставка 1 МВт енергії металургійному комбінату – це мінус три тонни чавуну. А це $700 експорту, 1,8 тис. грн податків і 46,8 тис. грн ВВП. Таким чином, перебої з електричною енергією призведуть до падіння обсягів виробництва, зниження обсягів валютної виручки, падіння податкових відрахувань і скорочення ВВП", – зазначив Біленький.

Він наголосив, що підприємства будуть змушені скорочувати штат співробітників, що призведе до зростання безробіття і, відповідно, до збільшення споживання електроенергії населенням. Отже, ефект "економії" електроенергії промисловістю буде зведено нанівець, а пільгова ціна для населення лише погіршить фінансові проблеми на ринку електроенергії.

"Нестабільність цін на імпортовану електричну енергію ускладнює планування виробництва, а це має вирішальне значення для металургії. А дефіцит імпортованої електроенергії неминуче призведе до зростання цін. Це, у свою чергу, призведе до загального підвищення цін на електроенергію і споживчі товари, що негативно вплине на соціально-економічний стан країни, особливо серед уразливих верств населення", – підсумував Біленький.

Контекст:

Кабмін ухвалив зміни до постанови, згідно з якими будь-який промисловий об'єкт зобов'язаний імпортувати 80% електроенергії для своїх потреб, писало "Суспільне". "Укренерго" зі свого боку гарантує промисловості ще 20%.

Бізнес висловився проти цієї ініціативи, оскільки ціна за доправлення електроенергії через кордон значно зросте й підприємствам буде простіше зупинитися, ніж імпортувати.