"У рази дешевше". Саакашвілі розповів про розроблення нового механізму розмитнення автомобілів

Саакашвілі зазначив, що новий варіант "як принцип" було підтримано
Фото: ЕРА
Голова Виконавчого комітету реформ в Україні Михайло Саакашвілі вважає, що якщо у країні почне працювати новий механізм ввезення автомобілів, це стосуватиметься "практично кожного" автовласника.

В Україні розробили новий механізм ввезення автомобілів, за якого митні платежі знизяться. Про це 22 березня в ефірі телеканала "Україна 24" повідомив голова Виконавчого комітету реформ Михайло Саакашвілі.

"Є формула. У нас є смартфон, я вводжу – такий-то автомобіль, 2015 року, обсяг двигуна, кінські сили. І через буквально хвилину мені приходить: ви повинні платити стільки-то на такий-то рахунок. Я переказую на цей рахунок, після чого мені надходить штрихкод. Я можу піти і забрати автомобіль з порту, не бачачи в очі жодного митника або брокера. Я буду як мінімум на 30% платити менше. Я хочу, щоб цифра була в рази менша, враховуючи зарплати українців", – сказав він.

За словами політика, "це дуже проста історія, яку ми запропонували і яка як принцип була підтримана".

"Питання автомобіля стосується практично кожного автовласника в Україні, і стосується тому, що реальна корупція – космічних масштабів. Усі, хто ввозили автомобілі через брокерів, знають, що там є маніпуляції. Ти повинен піти брокеру дати гроші, брокер дає митникам, митники занижують ціну, перекручують спідометр, підміняють документи. Втрачає людина, яка купує машину, тому що змушена платити набагато більше", – пояснив Саакашвілі.

Він зазначив, що за кордоном можна за $5 тис. купити машину, "яка коштує $10 тис.".

"І ось ми пропонуємо, що за такі машини реально буде сплачувати $2,5 тис., а не $5 тис. Але головне, що ми пропонуємо, – узагалі позбутися корупційної системи", – підкреслив Саакашвілі.

У червні 2020 року у Верховній Раді зареєстрували три законопроєкти про пільгове розмитнення нових і старих транспортних засобів, ввезених в Україну.

За оцінкою авторів законопроєктів, станом на 1 травня 2020 року в Україні в режимі тимчасового ввезення чи транзиту було 750 тис. "євроблях", зокрема 500 тис. – із порушенням строків та умов режимів. Радник міністра внутрішніх справ України Володимир Мартиненко торік у листопаді попередив, що більше держава не йтиме на поступки "євробляхерам".

У 2020 році на українські номери реєстрації перейшло 353,4 тис. ввезених з інших країн старих легкових авто.