У РФ підвищили основну ставку до максимуму за 20 років. Експерти кажуть, що це "капітуляція перед інфляцією"

Центробанк РФ підвищив ставку до рівня 2003 року
Фото: depositphotos.com

Рада директорів центрального банку країни-агресора РФ – Банку Росії – 25 жовтня вирішила підвищити основну ставку до 21%, вона зросла відразу на 200 базисних пунктів. Про це повідомила пресслужба регулятора. 

У поясненні центробанку йдеться, що інфляція у РФ значно вища за прогнозовану, а інфляційні очікування зростають. 

Востаннє основна ставка в РФ була на такому рівні 2003 року, після кількох років зниження (з 1998 року вона становила 150%), уточнює "Радио Свобода"

Рішення Банку Росії – це "капітуляція перед інфляцією", заявив у коментарі The Moscow Times інвестбанкір Євген Коган. Видання пише, що річна інфляція, згідно з даними Росстату, сповільнюється (з 9,1% у липні до 8,5% станом на середину жовтня), але місячні темпи зростання цін залишаються високими: 0,48% у вересні, 0,46% за два тижні жовтня. Зростання цін перевищило більше ніж удвічі цільовий показник російського регулятора, уточнює Bloomberg.

За словами Когана, сьогоднішнім рішенням ЦБ країни-агресора визнав, що не може повернути темпи зростання цін до власної цілі не лише цього, а й наступного року. Крім того, Банк Росії підвищив прогноз за середньою основною ставкою до кінця поточного року до 21–21,3%. А це означає, що на засіданні 20 грудня ставку можуть підвищити відразу до 23%, вважають аналітики, яких цитує The Moscow Times. 

Контекст:

Підвищення основної ставки збільшує вартість кредитів для економіки і населення та скорочує економічне зростання, що, зі свого боку, має призводити до скорочення інфляції, додає "Радио Свобода".