В Україні через тендер уперше закупляють українські FPV-дрони з машинним зором – Федоров

Федоров наголосив, що від постанови уряду до перших тендерів минув менше ніж місяць
Фото: FEDOROV / Telegram

В Україні через закритий функціонал Prozorro вперше закупляють українські бойові дрони. Про це повідомив 1 серпня в Telegram віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Держава вперше оголосила тендер на закупівлю українських FPV-дронів. [...] Торги пройдуть через закритий модуль Prozorro. Усю чутливу інформацію, звісно, приховано. Виробники, подавайте свої дрони на торги й підсилюйте захисників своїми розробками", – написав він.

Віцепрем'єр зазначив, що "завдяки конкуренції держава зможе за максимально вигідною ціною їх купувати, а для українських виробників це можливість збільшити свої прибутки й масштабуватися".

"Це перша закупівля державою через Prozorro українських безпілотників, ще й супертехнологічних – FPV-дронів, які використовують машинний зір для донаведення на ціль. Як це працює? Пілот ідентифікує ціль, наводить на нього безпілотник – і дрон атакує навіть за відсутності сигналів. Тобто навіть якщо оператор втрачає звʼязок із дроном, він сам може виконати завдання", – пояснив Федоров.

Він підкреслив, що від постанови уряду до перших тендерів минув менше ніж місяць.

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українська армія почала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдавання ударів по ворогу. Для цього використовують як безпілотники власного виробництва, так і закуплені на Заході й передані західними партнерами.

У липні 2023 року Федоров розповів, що Кабмін дав старт масовому виробництву боєприпасів для БПЛА. За словами Федорова, силам оборони передають тисячі безпілотників у межах "Армії дронів".

Президент України Володимир Зеленський анонсував виготовлення 2024 року в Україні 1 млн дронів.