В Україні набули чинності нові правила грошових переказів із картки на картку

Нових обмежень на перекази більшість українців не відчує, запевнили в НБУ
Фото: depositphotos.com

В Україні з 1 жовтня на пів року починає діяти ліміт переказу з картки на картку до 150 тис. грн на місяць. Про це йдеться в постанові Національного банку України. 

Ліміт діє лише на вихідні перекази за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб. Його не застосовують до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою, та осіб, щомісячні доходи яких із підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження. А також у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, а також переказів юридичних осіб. Операцій за реквізитами IBAN не обмежують.

За даними НБУ, 98% банківських клієнтів здійснюють щомісяця перекази, які не перевищують вказаної суми, тому встановлені обмеження в жодному разі не вплинуть на їхню фінансову активність.

Нововведення спрямоване на боротьбу з так званими дропами, пояснили в НБУ. Це люди, які за оплату передають реквізити й дані своїх карткових рахунків у користування третім особам. Ці рахунки використовують як "транзитні" для переказу й "відмивання" незаконних коштів. 

За даними кількох найбільших банків, 2024 року вже розірвали ділові відносини з понад 80 тис. клієнтів на підставі участі у схемах дропів. Аналіз НБУ свідчить, що через такі картки може проходити приблизно 200 млрд грн на рік.

"Тіньовий бізнес шукає для себе нові шляхи проведення грошових платежів, і це потребує швидкого реагування, тому НБУ запроваджує ліміт як тимчасове, антикризове рішення", – зазначили в НБУ.

Контекст:

У вересні НБУ посилив обмеження на розрахунки з карток українських банків за кордоном на певні товари й послуги. З 10 вересня регулятор установив ліміт використання карток українських банків за кордоном для купівлі коштовностей (100 тис. грн) і операцій із нерухомістю (500 тис. грн).