ВАКС заочно заарештував ексголову НБУ Шевченка. Той заявив про політичне переслідування

Шевченко вважає, що йому обрали найжорсткіший запобіжний захід із можливих
Фото: president.gov.ua

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 8 грудня обрав запобіжний захід у вигляді заочного арешту без права внесення застави для ексголови Національного банку України (НБУ) Кирила Шевченка, повідомляє у Facebook пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

"За клопотанням НАБУ й САП слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому голові Національного банку України, який підозрюється в організації злочинної схеми заволодіння коштами банку в особливо великих розмірах. Після його затримання й доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання застосування цього запобіжного заходу", – ідеться в повідомленні.

САП у релізі не вказує імені підозрюваного, однак з огляду на обставини справи можна зрозуміти, що йдеться саме про Шевченка.

Шевченко у Facebook пообіцяв подати апеляцію на рішення ВАКС, щойно йому нададуть у суді відповідні документи. Він зазначив, що його не допустили до участі в судовому засіданні в онлайн-форматі, а суд відмовив у відведенні прокурора й відхилив усі до одного клопотання, подані стороною захисту.

"Прийняте рішення – безстрокове тримання під вартою без права внесення застави – є винятковою і найсуворішою мірою з усіх можливих. У чому сенс? Маю відповідь – політичне переслідування", – заявив ексголова НБУ, висловивши думку, що його справа "розвалиться в будь-якому неупередженому суді".

Контекст:

Шевченко очолював НБУ понад два роки – із липня 2020 року до жовтня 2022-го. 4 жовтня Шевченко заявив, що подав у відставку за станом здоров'я.

6 жовтня НАБУ заявило, що викрило групу колишніх топменеджерів "Укргазбанку", які викрали понад 200 млн грн. Шевченка, який очолював "Укргазбанк" до роботи у НБУ, повідомили про підозру. Того самого дня Верховна Рада підтримала його відставку.

Увечері 6 жовтня Шевченко заявив про політичний тиск і повідомив, що виїхав з України на лікування. Як давно він перебуває за кордоном, ексголова НБУ не повідомив.

24 жовтня у НАБУ поінформували, що Шевченка оголосили в розшук, і уточнили – про підозру його повідомляли в особливому порядку, оскільки місцеперебування ексголови НБУ невідоме.

25 жовтня Шевченко заявив, що не переховується від НАБУ й САП, а також "зробив усе" для співпраці зі слідством. За словами ексголови НБУ, перебуваючи на консульському обліку в Євросоюзі, він повідомив про своє місцеперебування. 8 листопада Центр протидії корупції, посилаючись на засідання Вищого антикорупційного суду, на якому Шевченку заочно обирають запобіжний захід, повідомив, що ексголову Нацбанку оголосили в міжнародний розшук.

Журналісти помітили Шевченка у Відні (Австрія). Про це йшлося в розслідуванні "Української правди", опублікованому 25 листопада.