Вартість приватної космічної компанії Firefly Aerospace українця Полякова перевищила $1 млрд

Компанія Firefly уклала кілька контрактів із NASA
Фото: firefly.com
Компанія Firefly Aerospace українського бізнесмена Макса Полякова успішно завершила перший раунд венчурного фінансування на $200 млн, завдяки чому загальна вартість компанії істотно перевищила $1 млрд. Про це повідомила пресслужба компанії.

Щоб задовольнити попит, фонд Noosphere Ventures Полякова як основний інвестор Firefly продав частину своїх акцій на суму більш ніж $100 млн учасникам раунду А та іншим акціонерам, водночас залишаючись мажоритарним акціонером.

Після дебютного запуску ракети Alpha Firefly планує залучити додаткові $300 млн інвестицій до кінця 2021 року.

"З огляду на те, що тепер Firefly переходить від стадії розроблення до етапу комерційного обслуговування та участі в додаткових програмах, таких як доставлення корисного навантаження на Місяць для NASA, настав час розширити коло інвесторів. Особливо важливо, що нові партнери поділяють нашу місію "зробити космос доступним для кожного", – заявив Поляков.

Раніше компанія Firefly уклала великі контракти на запуск ракети-носія Alpha з NASA і General Atomics.

Окрім того, нещодавно Firefly уклала контракт із NASA в межах програми Lunar Payload Services (CLPS) на суму $93,3 млн із метою доставлення 10 наукових апаратів на поверхню Місяця 2023 року за допомогою місячного посадкового модуля Blue Ghost. Зараз компанія завершує підготовку до дебютного запуску ракети-носія Alpha з космічного стартового комплексу (SLC-2) бази Ванденберг (VSFB).

Контекст:

Макс Поляков – міжнародний підприємець українського походження у сфері космічних технологій і IT, засновник інвестфонду Noosphere Ventures.

Він викупив американську аерокосмічну компанію FireFly Space Systems 2017 року. Тоді стартап перебував на межі банкрутства.

Firefly Aerospace – приватне аерокосмічне підприємство з офісами в місті Остін (штат Техас, США) і українському місті Дніпрі. Ракетобудівні потужності компанії розташовані в Техасі, тоді як українські співробітники компанії в Центрі досліджень і розробки у Дніпрі проєктують обладнання для ракет.

За участю американських і українських фахівців компанія розробляє легкі ракети-носії Alpha і Beta. Вони зможуть доправляти в космос одну і чотири тонни вантажу відповідно.

21 вересня 2020 року сайт Ain.ua повідомив, що ракета Firefly Alpha пройшла успішні передпольотні випробування, і опублікував відео.