Великобританія додатково виділить £1 млрд на підтримку України

Великобританія збільшить суму допомоги Україні
Фото: EPA
Великобританія додатково виділить £1 млрд для підтримки України. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у Twitter 8 грудня.

"Чудові новини з Лондона: Великобританія додатково виділить £1 млрд на підтримку України. Це нові інвестиції, торгівля, безпека. За підсумками моїх переговорів із прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном торік розмір загальної британської підтримки збільшиться до £3,5 млрд", – написав президент.

У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що під головуванням очільника МЗС Дмитра Кулеби та державної секретарки із закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Ліз Трасс у Лондоні 8 грудня відбулося підготовче засідання діалогу стратегічного партнерства України та Великобританії.

"Українська та британська делегації домовилися поглибити політичний діалог і співпрацю у сферах оборони та безпеки, втілення внутрішніх трансформацій в Україні, ІТ, боротьби зі зміною клімату, енергетики, міжлюдських контактів і культурно-гуманітарної взаємодії. Сторони домовилися працювати разом над подальшим збільшенням обсягів торгівлі та залученням нових інвестицій. Британська сторона повідомила про виділення додатково £1 млрд на реалізацію торговельних та інвестиційних проєктів з Україною", – проінформували у пресслужбі МЗС.

У відомстві уточнили, що кошти, передані британським Агентством гарантування експортних кредитів (UK Export Finance), може бути використано в низці сфер, зокрема у галузях охорони здоров'я, інфраструктури та "зеленої" енергетики.

"Рішення про додаткове виділення понад 35 млрд грн на проєкти з торгівлі та інвестицій підтверджує високий рівень стратегічного партнерства, досягнутий під час візиту президента України Володимира Зеленського до Лондона в жовтні минулого року. Залучення цих коштів додатково до раніше анонсованих £2,5 млрд створить нові можливості для нашої економіки та українського бізнесу, підвищить добробут українських громадян", – сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Глави МЗС також домовилися спільно працювати щодо втілення завдань Кримської платформи.

Крім цього, Кулеба запропонував активізувати роботу щодо лібералізації візового режиму для українських громадян.

За підсумками підготовчого засідання Трасс та Кулеба підписали спільне комюніке.

Контекст:

8 жовтня 2020 року прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і Зеленський підписали в Лондоні угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство. Джонсон заявляв, що документ "знаменує початок нового розділу у відносинах країн, який принесе безпеку та процвітання народам Великобританії та України".

Також із 2014 року Великобританія постачала для потреб Збройних сил України військову допомогу.

У серпні 2020 року посол України в Лондоні Вадим Пристайко заявив, що готують великий контракт із Великобританією не лише на придбання, а й на виробництво в Україні летальних озброєнь.

У жовтні 2020 року Великобританія та Україна домовилися про виробництво ракетних катерів для ЗСУ. Договір передбачає виділення Британією кредиту на 10 років на суму до £1,25 млрд ($1,6 млрд), допомогу в будівництві двох військових баз та підтримку суднобудівних потужностей в Україні.

Як повідомило видання ZN.UA, 12 листопада 2021 року Пристайко за дорученням Кабміну підписав українсько-британську рамкову угоду, яка передбачає виділення коштів на будівництво восьми ракетних катерів, придбання у Великобританії двох тралерів та створення в Україні двох військово-морських баз. Кредит на суму понад £1,7 млрд буде надано Україні на 10 років. Підписана в Лондоні угода деталізує фінансову сторону домовленостей України та Великобританії.