Верховна Рада підтримала легалізацію криптовалюти

Законопроєкт про легалізацію криптовалюти підтримало 276 депутатів
Фото: depositphotos.com
Верховна Рада ухвалила у другому читанні й у цілому законопроєкт №3637 "Про віртуальні активи", який узаконить криптоактиви та віртуальну гривню. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Законопроєкт підтримало 276 депутатів, шестеро проголосували проти, 71 депутат утримався, а 23 не голосували.

Після того, як закон набуде чинності, його застосовуватимуть до правовідносин, які виникають у зв'язку з обігом віртуальних активів в Україні. Він визначатиме права і обов'язки учасників ринку віртуальних активів, принципи державної політики у сфері обігу віртуальних активів.

Документ передбачає розв'язання таких проблем, пов'язаних із функціонуванням криптовалюти:

  • упорядкування нормативно-правового регулювання для ринку віртуальних активів, учасників;
  • визначення правового статусу віртуальних активів як об'єктів цивільних прав;
  • упорядкування цивільно-правових відносин між фізичними і юридичними особами, які виникають у процесі використання віртуальних активів;
  • визначення правового статусу учасників ринку і користувачів у сфері віртуальних активів;
  • встановлення основних принципів і принципів державної політики у сфері віртуальних активів;
  • державне регулювання й контроль на ринку віртуальних активів.

Автори законопроєкту вважають, що його реалізація сприятиме забезпеченню відкритості та прозорості умов угод, які укладають на ринку віртуальних активів, і запобіганню зловживань на цьому ринку. Крім того, закон сприятиме розвитку інфраструктури ринку віртуальних активів, забезпеченню його відкритості та ефективності.

Контекст:

Національний банк України не визнає криптовалюти, але операцій із ними законодавчо не заборонено.

У вересні 2020 року Міністерство цифрової трансформації України з посиланням на дані аналітиків блокчейн-компанії The Chainalysis повідомило, що в Україні найбільше застосувань віртуальних активів населенням у світі.

Високі показники України на ринку віртуальних активів у Мінцифри пояснюють, зокрема, великою спільнотою блокчейн-розробників (входить у трійку у світі) і високим рівнем цифрової обізнаності населення.

За даними станом на червень 2021 року, Україна входить у десятку країн, у яких інвестори 2020 року найбільше заробили на біткоіні.