З початку року ТЦК застосували щодо українців майже 11,8 тис. штрафів – Opendatabot

Дані про штрафи від ТЦК можна перевірити на сервісі Opendatabot
Фото: depositphotos.com

У 2024 році станом на початок липня територіальні центри комплектування (ТЦК) в Україні оформили 11,8 тис. штрафів за порушення військового обліку. Про це 10 липня поінформував сервіс відкритих даних Opendatabot.

"11 798 штрафів за порушення правил військового обліку ТЦК передали для примусового стягнення з боржників від початку року. Це вже більше, ніж за весь минулий рік. Так, у 2023 році з українців примусово стягували 10 337 подібних штрафів", – ідеться в повідомленні.

Сервіс підкреслив, що тепер у їхній базі можна перевірити штрафи, які складає ТЦК за порушення військового обліку і щодо яких відкрито виконавче провадження.

За даними Opendatabot, починаючи із січня 2022 року найбільше штрафів ТЦК виписали у квітні 2024 року – 2427, за березень 2022 року – даних немає або штрафів не оформлювали.

Інфографіка: opendatabot.ua

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію.

У квітні 2024 року в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців мають оновити для ТЦК свої персональні дані – через ЦНАП, електронний кабінет або прийшовши до військкомату.