Зеленський: Ми виконали вимоги МВФ. Але є люди, які працюють проти України

Перший транш за новою програмою Україна одержала 12 червня
Фото: EPA

Стан економіки поки не дає змоги Україні відмовитися від співпраці з Міжнародним валютним фондом, заявив президент України Володимир Зеленський.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Україна виконала всі вимоги Міжнародного валютного фонду для надання чергового траншу допомоги. Про це він заявив в інтерв'ю каналам "1+1", "Інтер", "Україна" та ICTV, опублікованому 22 жовтня. Трансляцію вели на каналі "Сегодня" в YouTube.

"Був перший транш. Ми очікували другого траншу. Є вимоги Міжнародного валютного фонду. Я вважаю, що ми все виконали, це моя особиста думка. Але я вважаю, що як усередині країни, так і зовні є люди, які працюють проти держави Україна. Вони лобіюють свої інтереси, щоб стабільності в Україні не було. Вони сьогодні присутні в політиці. Я перед виборами не хочу називати їхні прізвища. Чесно кажучи, я й після виборів не хочу. Я розумію, що вони роблять, і які вони кошти вкрали в державі і зараз їх витрачають на лобізм на Заході", – сказав президент.

Зеленський підкреслив, що стан економіки поки не дає змоги Україні відмовитися від співпраці з МВФ.

"Сьогодні економіка так вибудувана в Україні і вона так вибудовувалася, що ми без західних грошей не можемо прожити. Це є правда, і люди повинні про це знати. Тому було неможливо відмовитися від МВФ. Я їм вдячний за їхню допомогу. Це наш стратегічний партнер. Коли ми особисто говоримо, вони теж прекрасно розуміють, що якби наша економіка була на висоті, ми могли б відмовитися від кредиту МВФ. Чи залучати необхідні гроші в конкретні інфраструктурні проєкти від Світового банку чи інших фінансових установ світу, коли тобі потрібно. Але це залежність через те, що в нас економіка слабка", – заявив глава держави.

Нову програму співпраці з Україною stand-by виконавча рада МВФ схвалила 9 червня 2020 року, ідеться про виділення $5 млрд, які планують переказати чотирма траншами. 12 червня Україна одержала $2,1 млрд першого траншу.

Міністр фінансів України Сергій Марченко заявляв, що до кінця року Україна розраховує оержати від МВФ два транші по $700 млн. Однак заступник голови Нацбанку України Дмитро Сологуб вважає, що таку можливість уже втрачено і потрібно намагатися одержати один.

Зеленський переконаний, що в нинішній ситуації економіці України потрібні гроші МВФ. "Вигідно нам, невигідно – зараз це як кров для організму людини", – пояснив він.

Голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що у МВФ "є певні занепокоєння щодо антикорупційної політики".

Київ продовжить співпрацю з МВФ, заявив Зеленський 20 жовтня під час свого послання до Верховної Ради.