Зеленський озвучив завдання для української енергетики на найближчі пів року

Україні необхідно до наступного опалювального сезону посилити захист енергооб'єктів і провести роботу з децентралізації енергетики, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua
Цього тижня Україна розпочала підготовку до наступного опалювального сезону, заявив президент України Володимир Зеленський. Про це він сказав у вечірньому зверненні 5 березня, опублікованому Офісом президента.

"Ми опрацьовуємо всі сценарії та зробимо все, щоб підійти до наступної зими готовими до будь-якої загрози", – наголосив Зеленський.

За його словами, за наступні пів року українські енергетики, урядовці, сектор безпеки й оборони та всі, кого залучено до виконання відповідних завдань, мають зробити "цілком конкретні речі".

"Посилити захист енергооб'єктів, відновити ту інфраструктуру, яка була зруйнована російськими ударами за минулі пів року, дати більше можливостей нашим людям у межах проєкту децентралізації енергосистеми, щоб люди могли на своїй приватній території, на своїх приватних об'єктах генерувати й постачати електрику. Це велика робота, вона вже почалася", – сказав президент.

Контекст:

Із жовтня минулого року РФ здійснила 15 масованих ракетних атак на інфраструктуру України, ще 17 атак здійснили із застосуванням дронів-камікадзе.

За даними уряду України станом на грудень, фактично 50% енергосистеми було пошкоджено або зруйновано. Зокрема, російські ракети уразили всі теплові електростанції й більшість ГЕС. Протягом 4,5 місяця по енергооб'єктах України влучили 255 російських ракет і дронів.

Через обстріли країни почали вводити тимчасові вимкнення світла, у деяких випадках вони сягали кількох діб.

12 лютого 2023 року "Укренерго" вперше за час осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

Україна витримала російські удари по інфраструктурі, пройшла зиму й уже розпочала підготовку до наступного опалювального сезону, заявив 1 березня Зеленський.

Міністр енергетики України Герман Галущенко 4 березня зазначив, що Україна виходить з опалювального сезону із профіцитом потужностей і достатніми запасами енергоресурсів.