Зеленський: РНБО введе санкції проти другої частини контрабандистів. У нас їх такий пласт, ніби це окрема професія

Зеленський про "професію" контрабандиста: Держава не робила держзамовлення
Фото: Володимир Зеленський / Facebook
На засіданні Ради національної безпеки і оборони України було вирішено застосувати санкції до 12 юридичних та фізичних осіб за контрабанду. Про це заявив президент Володимир Зеленський у зверненні за підсумками засідання. Його опублікували у Facebook.

"РНБО буде впроваджувати санкції до другої частини контрабандистів. Санкції будуть застосовуватися до 12 юридичних та фізичних осіб, і це теж не фінал. За ці 30 років у нас такий пласт контрабандистів – таке відчуття, що це як окрема професія. Але держава не робила держзамовлення", – заявив він.

Він також підкреслив, що СБУ займається питанням громадянства осіб, проти яких вводять санкції.

"Ми бачимо, хто з контрабандистів має скільки паспортів, скільки громадянств, багато з них дійсно має подвійне, навіть потрійне громадянство. Із цим питанням ми також розберемося, я вважаю, достатньо швидко", – сказав президент.

Подробиць та імен ні Зеленський, ні пресслужби Офісу президента і РНБО не опублікували.

Контекст:

2 квітня Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення ввести санкції проти 10 осіб, яких рада вважає причетними до контрабанди.

Під санкції потрапили одеські бізнесмени Олександр Чудаков, Віктор Шерман і Вадим Альперін (Зеленський називав його "одним із хрещених батьків контрабанди в Україні"), закарпатський бізнесмен Орест Фірманюк, львівський бізнесмен Володимир Дідух (ЗМІ називали його кримінальним авторитетом Вовою Мордою), чернівецькі бізнесмени Юрій Кушнір і Олександр Єрімічук, колишній співробітник Закарпатської митниці, президент футбольного клубу "Минай" Валерій Пересоляк, ексначальник Рава-Руської митниці Іван Бокало і колишній співробітник СБУ Олександр Кравченко.

Санкції проти них ввели на три роки. Їм, зокрема, заблокували активи, обмежили торговельні операції, заборонили брати участь у приватизації державного майна (.doc).

Зеленський заявив, що за даними РНБО і СБУ, цих людей можна назвати "топ-10 української контрабанди". Він пообіцяв, що це "перша десятка, але точно не остання".

Після засідання РНБО від виконання обов'язків усунули понад 100 працівників Державної митної служби, серед яких 17 керівників митниць і митних постів.

15 квітня низка ЗМІ повідомила, що Зеленський позбавив громадянства трьох українців, двоє з яких, Альперін і Єрімічук, були в санкційному списку "головних контрабандистів". У всіх трьох виявили паспорти інших держав. Офіційно цієї інформації ще не підтвердили.