Зростання реального ВВП 2019 року сповільниться до 2,5% – НБУ

НБУ: Інвестиційна активність сповільниться
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr

Двигуном економічного зростання в Україні залишиться приватне споживання через збільшення реальних доходів населення – заробітних плат, пенсійних виплат, а також грошових переказів із-за кордону, повідомили в Національному банку України.

У 2019 році в Україні сповільниться економічне зростання, повідомляє прес-служба Національного банку України від 31 січня.

"За минулий рік українська економіка зросла максимально за сім років – на 3,3%, згідно з останніми оцінками Національного банку. Однак у 2019 році, як і раніше прогнозувалося, зростання реального ВВП уповільниться до 2,5%. Це пов'язано із жорсткою монетарною політикою, необхідною для зниження інфляції до цілі, і стриманою фіскальною політикою, зумовленою погашенням значних обсягів державного боргу цього року. Крім того, очікується зниження врожаю зернових після рекорду, який зробив сільське господарство основним драйвером економічного зростання у 2018 році. Додатковим фактором буде поступове уповільнення глобальної економіки та обсягів світової торгівлі, зокрема, через вплив протекціоністських заходів у світі", ідеться в повідомленні.

Також зазначено, що "ключовим рушієм економічного зростання залишиться приватне споживання завдяки подальшому збільшенню реальних доходів населення – заробітних плат, пенсійних виплат, а також грошових переказів із-за кордону".

Інвестиційна активність сповільниться, проте залишиться джерелом суттєвого попиту на інвестиційний імпорт, відповідно, імпорт в реальному вираженні буде рости швидше, ніж експорт, "навіть в умовах відновлення експортоорієнтованого промислового виробництва і рекордного експорту зернових".

"Тому внесок чистого експорту у ВВП буде залишатиметься від’ємним, хоч і зменшиться. Із наступного року реальне зростання економіки почне прискорюватися: до 2,9% і 3,7% у 2020-му та 2021 роках відповідно. Цьому сприятимуть поступове пом'якшення монетарної політики, що стимулюватиме внутрішній попит, а також пожвавлення інвестиційної активності після зменшення невизначеності щодо політичної ситуації", – продовжили в НБУ.

У повідомленні наголошують, що "ключовим припущенням макроекономічного прогнозу залишається співпраця із МВФ та відносно сприятливі умови доступу до міжнародних ринків капіталу".

Як заявив голова Нацбанку Яків Смолій, 2018 року Україні вдалося домогтися найвищого зростання економіки за останні сім років. "Нам також удалося домогтися зниження інфляції до 9,8% – найкращий показник за останні п'ять років", – сказав Смолій.