11 країн НАТО протестують проти блокування Угорщиною євроатлантичної інтеграції України

11 країн НАТО зазначили, що не вважають проблему між Україною та Угорщиною настільки серйозною, щоб вона перешкоджала стратегічним інтересам Альянсу
Фото: EPA

У листі до уряду Угорщини представники 11 держав – членів НАТО вказали, що конфлікт України з Угорщиною не потрібно переносити в площину відносин країн з Альянсом.

11 із 29 членів НАТО висловили протест через блокування Угорщиною євроатлантичної інтеграції України. Про відповідний лист, посилаючись на неофіційну інформацію, повідомило угорське видання Magyar Nemzet.

У документі представники держав указали, що конфлікт України з Угорщиною не потрібно переносити в площину відносин країн із НАТО.

Також вони зазначили, що не вважають проблему настільки серйозною, щоб вона перешкоджала стратегічним інтересам НАТО.

У листі йдеться, що погіршення відносин Альянсу з Україною Росія може сприйняти як успіх.

Після ухваленого 5 вересня у другому читанні і в цілому закону "Про освіту", який розширив використання української мови в навчанні, Угорщина висловила занепокоєння щодо майбутнього угорської меншини в Україні.

26 вересня у міністерстві закордонних справ Угорщини попередили, що блокуватимуть будь-яке подальше зближення України та ЄС через закон "Про освіту".

9 жовтня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив в Ужгороді, що український закон "Про освіту" порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

27 жовтня Сіярто заявив, що Будапешт виступив проти засідання комісії 6 грудня 2017 року в Брюсселі. Представник НАТО повідомив УНІАН, що засідання не планували на грудень.

За словами українського віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, у НАТО стурбовані поведінкою Угорщини через український закон "Про освіту".