Абромавичус про кандидатів у керівництво "Укроборонпрому": Рекрутери відібрали сімох претендентів, троє з них готові працювати в новій команді

Абромавичус: Нові керівники "Укроборонпрому" мають бути лояльними до трансформації компанії, бути фахівцями своєї справи
Фото: Aivaras Abromavicius / Айварас Абромавичус / Facebook

Нова команда претендентів на керівні посади в держконцерні "Укроборонпром" – це група відомих топменеджерів із різнобічним досвідом у машинобудуванні, авіації, фінансах, управлінні персоналом, заявив голова наглядової ради концерну Айварас Абромавичус.

Рекрутери вибрали сімох претендентів на керівні посади в держконцерні "Укроборонпром". Про це в інтерв'ю "Цензор.НЕТ", яке вийшло 20 серпня, сказав голова наглядової ради концерну Айварас Абромавичус.

"Із довгого списку претендентів рекрутери вибрали шорт-лист із сімох кандидатів, троє з яких готові працювати в новій команді. Імен цих людей називати не буду, вони проходять спецперевірку після співбесіди в Офісі президента, але це команда професіоналів із великими досягненнями. Нова команда – це група відомих топменеджерів із різнобічним досвідом у машинобудуванні, авіації, фінансах, управлінні персоналом", – сказав він.

За словами Абромавичуса, всі відібрані кандидати брали участь в "успішних трансформаціях нереформованих структур".

"Цих керівників відбирали за принципом, щоб у них не було конфлікту інтересів, щоб не було бізнесу в секторі оборони та безпеки, щоб не було родичів у цьому секторі. Вони мають бути лояльними до трансформації компанії, бути фахівцями своєї справи", – додав голова наглядової ради.

Абромавичус розповів, що на посади керівників дивізіонів концерну шукають тільки експертів у певних сферах – ракетобудування, авіабудування, бронетанковий напрям.

"Усі пройшли поліграф на перевірку співпраці зі спецслужбами інших країн, щоб ці люди не працювали на третіх осіб і не заходили під впливом промислово-фінансових груп. Така команда агентів змін, яка в найскладніший момент для цього підприємства готова зайти і попрацювати", вважає він.

Із лютого 2018 року держконцерн очолює Павло Букін.

У лютому – березні 2019 року програма "Наші гроші" оприлюднила розслідування про розкрадання в оборонному секторі України. За даними журналістів, фігуранти схеми заробили мінімум 250 млн грн під час війни на Донбасі. У програмі йшлося, що учасники групи за допомогою фірм-прокладок скуповували контрабандою вживані запчастини до військової техніки в Росії й у два – чотири рази дорожче перепродували їх заводам "Укроборонпрому". Згідно з розслідуванням, Букін був серед учасників схеми.

За даними НАБУ, у розслідуваннях, розпочатих після виходу програми, фігурує 10 підприємств, які входять у структуру "Укроборонпрому", збитки становлять приблизно 1 млрд грн.

Колишнього міністра економічного розвитку України Абромавичуса 10 липня було обрано головою наглядової ради держконцерну "Укроборонпром".

19 серпня стало відомо, що 16 серпня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман надіслав президенту країни Володимирові Зеленському подання на призначення Олексія Тимофєєва керівником державного концерну "Укроборонпром". Кандидат підтвердив факт подання, але попросив не квапити подій.

Абромавичус в інтерв'ю "Цензор.НЕТ" заявляв, що Букіна має бути звільнено, оскільки він "недостатньо ефективний".