Адвокат Порошенка: Хтось у Держбюро розслідувань "злив" Портнову копію адресованого мені листа

Ігор Головань: Якщо опублікований Портновим лист ДБР справжній, як він потрапив до пана Портнова раніше, ніж надійшов на мою адресу?
Фото: fakty.ua

Лист із Держбюро розслідувань потрапив до ексзаступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова раніше, ніж його отримав сам адресат, заявив адвокат експрезидента України Петра Порошенка Ігор Головань.

Лист від Державного бюро розслідувань (ДБР), адресований адвокату п'ятого президента України Петра Порошенка Ігореві Голованю, потрапив до ексзаступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова. Про це Головань написав у своєму блозі на "Українській правді".

Портнов опублікував цей лист у своєму Telegram, у ньому йдеться про подану проти нього заяву за фактом неправдивих повідомлень про злочин. У листі ДБР нібито повідомляє адвокатові, що йому відмовляють у реєстрації кримінального провадження.

"Якщо опублікований Портновим лист ДБР справжній, як він потрапив до пана Портнова раніше, ніж надійшов на мою адресу?" – написав Головань.

Напередодні він опублікував у своїй колонці виписку з Єдиного реєстру досудових розслідувань, у якій зазначено, що насправді кримінальне провадження проти Портнова було зареєстровано. У документі йдеться, що правоохоронці вивчають чотири заяви Портнова: про протиправність проходження українських кораблів через Керченську протоку, про причетність Порошенка до купівлі телеканала "Прямий", про продаж заводу "Кузня на Рибальському" та про порушення під час призначення членів Вищої ради правосуддя.

"Отже, хтось в ДБР не тільки "злив" Портнову копію листа, але й надав інформацію про заяву, на яку відповідає лист. А може, і копію заяви, а може, і ще багато чого. Отже, у мене питання до пана начальника Першого відділу територіального управління ДБР, розташованого в місті Києві, Євгенія Франтовського, а також і до директора ДБР Романа Труби, чи відомо їм, хто з їхніх підлеглих обслуговує пана Портнова і тих, хто за ним стоїть?" – заявив адвокат.

19 травня Портнов, який працював в АП у роки президентства Віктора Януковича, повернувся в Україну після п'ятирічного перебування за кордоном. В адміністрації Януковича Портнов відповідав за юридичне забезпечення діяльності президента.

20 травня Порошенко склав президентські повноваження, на посаду президента України вступив Володимир Зеленський.

Того самого дня Портнов повідомив, що подав у ДБР заяву про злочин, нібито скоєний Порошенком. Ексзаступник глави АП вважає його причетним до державної зради, спроби захоплення державної влади та перевищення влади і службових повноважень. 21 травня слідчі бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження щодо п'ятого президента України.

23 травня Портнов подав у ДБР ще одну заяву – "про відмивання Порошенком украдених у армії коштів через офшорні угоди". Директор ДБР Роман Труба повідомив, що йдеться про ймовірні економічні злочини, пов'язані з київським заводом "Кузня на Рибальському".

24 травня Портнов повідомив про подання у ДБР третьої заяви проти Порошенка, вона стосується заволодіння телеканалом "Прямий".

27 травня Портнов повідомив, що подав у Держбюро розслідувань четверту заяву проти Порошенка – про спробу узурпації судової влади.

18 червня він заявив, що подав у ДБР п'яту заяву щодо Порошенка – "через фальсифікацію ним документів про формування у 2016 році коаліції депутатських фракцій та незаконного призначення Кабінету Міністрів". У цій заяві фігурує також спікер Верховної Ради Андрій Парубій.