Адвокат Татькова заявив, що відновити його клієнта на посаді судді допомогло кнопконатискання в Раді

Павло Попков: Добре було б поставити питання про особисту відповідальність відповідних народних депутатів, ми працюємо в цьому напрямі
Фото: apostrophe.ua

Захисту вдалося довести за допомогою даних Держприкордонслужби України, що п'ятеро нардепів були відсутніми у країні в момент, коли їхні картки голосували за звільнення судді, повідомив адвокат ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова Павло Попков.

Одним із головних порушень, яке дало змогу відновити ексголову Вищого господарського суду (ВГС) Віктора Татькова на посаді судді, стало голосування картками народних депутатів у той час, коли самі нардепи були відсутніми в сесійній залі. Про це в інтерв'ю "Апострофу", опублікованому 11 червня, заявив адвокат Татькова Павло Попков.

"Рішення Верховного Суду, як у першій інстанції, так і в апеляції, не стало для нас несподіванкою, оскільки виявлені процедурні порушення вимог регламенту мали очевидний і незаперечний характер. Зокрема, було порушено вимогу про необхідність повідомлення судді не пізніше ніж за три дні і про обов'язкове відкладення розгляду питання в разі першої неявки судді. Окрім того, уже ухвалено декілька остаточних рішень в аналогічних справах за позовними заявами інших суддів, звільнених на тому скандально відомому позачерговому пленарному засіданні", – зазначив юрист.

Він підкреслив, що захистові Татькова вдалося порушити питання кнопконатискання в парламенті.

"За нашим клопотанням суд витребував інформацію в Держприкордонслужби, згідно з якою народні депутати Антон Геращенко ["Народний фронт"], Василь Амельченко [Радикальна партія], Олександр Герега [позафракційний], Андрій Іванчук ["Народний фронт"] і Ольга Бєлькова [БПП] у момент голосування або перебували за кордоном, або перетинали кордон у напрямку виїзду в межах міжнародного відрядження. На жаль, Касаційний адміністративний суд не наважився зачіпати це кричуще порушення, пославшись на достатність інших порушень для скасування постанови Верховної Ради. Дуже розраховую, що Велика палата у своїй постанові заповнить цю прогалину, – заявив Попков. – Добре було б порушити питання про особисту відповідальність відповідних народних депутатів, ми працюємо в цьому напрямі".

Він нагадав, що з тих самих підстав Конституційний Суд скасував так званий закон Ківалова – Колесніченка "Про засади державної мовної політики".

Для Татькова рішення суду означає, що його відновлено на посаді з моменту звільнення – із листопада 2016 року.

"Відповідно, за весь цей період йому має бути виплачено винагороду судді. По-друге, щодо чинного судді діють гарантії незалежності та недоторканності, які передбачають особливий порядок вчинення окремих процесуальних дій. Наприклад, для ухвалення рішення про затримання чи тримання під вартою необхідна попередня згода Вищої ради правосуддя, а підозру має оголошувати генеральний прокурор або його заступник", – додав він.

Окрім того, рішення суду дає Татькову можливість піти у відставку зі збереженням відповідного пенсійного утримання, яке передбачене для судді. Оскільки Вищий господарський суд перебуває у стані ліквідації і не відправляє правосуддя, то вже це виключає необхідність виходу Татькова на роботу, сказав Попков.

"Мій клієнт планує повернутися до України відразу після поліпшення стану здоров'я, але якщо виходити з поточного стану, я не думаю, що може йтися про продовження суддівської кар'єри", – підсумував він.

4 червня Велика палата Верховного суду залишила без змін рішення Касаційного адміністративного суду, яким Татькова поновлено на посаді судді.

Татьков був головою ВГС, після Революції гідності працював суддею. Його було звільнено Верховною Радою 29 вересня 2016 року "у зв'язку з порушенням вимог щодо несумісності". "За", за даними системи "Рада", проголосувало 226 народних депутатів – мінімум, необхідний для ухвалення рішення.