Адвокати Януковича передали скарги спецпредставникові верховного комісара ООН

У Києві відбулася конференція Національної асоціації адвокатів України за участю уповноваженого представника управління спеціальних процедур офісу верховного Комісара ООН із прав людини
Фото: unba.org.ua

31 серпня на зустрічі Національної асоціації адвокатів зі спецпредставником верховного комісара ООН Стефано Сенсі адвокати компанії "Авер Лекс", які захищають у судах інтереси екс-президента України Віктора Януковича, передали скарги про порушення прав під час розгляду справ у Печерському та Оболонському судах Києва.

31 серпня адвокати компанії "Авер Лекс", які представляють у судах інтереси екс-президента України Віктора Януковича, особисто передали уповноваженому представнику управління спецпроцедур офісу верховного комісара ООН Стефано Сенсі індивідуальні скарги про грубі порушення прав під час розгляду резонансних справ у Печерському та Оболонському судах Києва. Про це йдеться у заяві на сайті Національної асоціації адвокатів України (НААУ).

Під час зустрічі представників Національної асоціації адвокатів зі спецпредставником верховного комісара ООН ішлося про тиск на адвокатів в Україні, який зростає, з боку влади і низки активістів.

Як ідеться у зверненні, статистика порушень прав адвокатів свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної та безпечної професійної діяльності захисників. Найпоширенішими причинами для тиску на адвокатів назвали ототожнення адвокатів з їхніми клієнтами і наявність в адвокатів права збирати докази для захисту своїх клієнтів.

Правоохоронні органи сьогодні полюють на наші докази. У ході обшуків намагаються винести все, і наша робота зі збирання доказів невинуватості людини зводиться нанівець", – заявила під час зустрічі голова НААУ Лідія Ізовітова.

Нові цифри зі звіту Національної асоціації адвокатів України свідчать про те, що адвокатська професія дійсно є під ударом, а на тлі погіршення ситуації із правами людини в Україні тиск на адвокатуру може призвести до катастрофічних наслідків для всіх українських громадян, сказано в повідомленні.

Із 2013 року в Україні було вбито вісім адвокатів, Генпрокуратура з 2016 року відкрила понад 600 кримінальних проваджень щодо порушень прав адвокатів, але в суди передали менше ніж 1% із них. 29 серпня у Києві відбулося 12 обшуків адвокатів і ще сім – у Дніпрі, підкреслили в НААУ.

Юристи звернули увагу, що багатьом адвокатам доводиться у складних ситуаціях насилу домовлятися із правоохоронними органами про те, "щоб вони просто виконували свої законні обов'язки та гарантувати безпеку адвокатам".