Адвокати просять не призначати заступником ДБР ексзахисника Януковича Бабікова

Адвокати заявили, що нове призначення "знищує довіру до ДБР на друзки"
Фото: Державне бюро розслідувань / Facebook (архів)

Призначення Олександра Бабікова, колишнього захисника  експрезидента України Віктора Януковича, заступником голови Державного бюро розслідувань України спричиняє прямий конфлікт інтересів, заявили українські адвокати.

Українські адвокати просять не призначати заступником голови Державного бюро розслідувань колишнього захисника експрезидента України Віктора Януковича Олександра Бабікова. Про це йдеться в листі адвокатів, зокрема і захисників Героїв Небесної сотні, на ім'я українського президента Володимира Зеленського, спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова і тимчасової виконувачки обов'язків директора ДБР Ірини Венедіктової, опублікованому 18 січня на Facebook-сторінці Адвокатської дорадчої групи.

"Хочемо привернути увагу до вкрай небезпечної ситуації, яка склалась навколо конкурсу на посаду заступників директора ДБР. Після призначення в.о. директора Ірина Венедіктова зазначила, що ДБР вимагає перезавантаження і відновлення довіри з боку суспільства. Проте перші ж кроки на цій посаді дають прямо протилежний результат... Остання інформація – щодо вірогідності призначення адвоката Януковича (Олександра Бабікова) заступником директора ДБР – усе це не додає довіри відомству. На жаль, відсутність прозорості зазвичай і призводить до подібних результатів. Звертаємо вашу увагу, що призначення Олександра Бабікова не є можливим. І не лише тому, що це взагалі морально неприпустимо і страшно звучить! Адвокат Януковича буде курувати розслідуванням справ Майдану. Це вже нищить довіру до ДБР на друзки — як із боку потерпілих, із боку слідчих, так і довіру суспільства в цілому", – ідеться в листі.

Адвокати наголошують, що у Бабікова є "очевидний прямий конфлікт інтересів".

"Кримінальні провадження, у яких він захищав свого клієнта – Януковича, після втрати прокуратурою функцій слідства передані за підслідністю у ДБР. Керувати слідчими, які розслідують справу підозрюваного – клієнта керівника цих слідчих, – порушення базових принципів кримінального процесу (принцип змагальності, верховенства права), норм закону про запобігання корупції", – продовжили автори листа.

Вони додали, що позиція, яку Бабіков "формував і відстоював тривалий час", суперечить службовим повноваженням заступника ДБР.

"Тобто такий кандидат із точки зору законодавства і здорового глузду не мав навіть пройти етап перевірки документів і бути допущеним до співбесіди. Інформація про те, що Бабіков — адвокат Януковича, з’явилась у мережі ще в грудні 2019-го, ніщо не заважало перевірити зазначені провадження, з’ясувати, хто здійснював захист, і надати відповідну інформацію комісії. Проте очевидно, що це не було зроблено, або — ще гірше — конкурсна комісія також проігнорувала цю інформацію", – йдеться в листі.

Його автори вважають, що Бабіков, "очевидно ввів в оману комісію".

"Або ж комісія проявила недостатню прискіпливість і добросовісність у вивченні та аналізі цього питання. Призначення особи з конфліктом інтересів на посаду буде порушенням ст. 28 закону України “Про запобігання корупції” вже з боку директора ДБР... Ми вважаємо, що саме недотримання порядку призначення і проведення конкурсу та непрозорість процесу допускає можливість таких результатів конкурсу... Ми вважаємо, що це шлях до повної втрати довіри до ДБР як до правоохоронного органу взагалі", – зазначено в тексті.

Автори листа просять не допустити призначення адвоката Януковича Бабікова на посаду одного із заступників директора ДБР; провести повторний конкурс на цю посаду; оприлюднити повну інформацію про перебіг проведення конкурсу; надалі не допускати дій і рішень, які продовжують знищувати репутацію ДБР.

На сайті адвокатського об'єднання Aver Lex (ця юридична фірма займалася захистом Януковича) зазначено, що Бабіков спеціалізувався на захисті співробітників правоохоронних органів у корупційних справах й у справах щодо організованих злочинних груп. Він "припинив роботу на об'єднання у зв'язку з рішенням перейти на державну службу".

Як зазначає "Голос Америки", Венедіктова "не вбачає перешкод у тому, щоб довірити адвокату Януковича аудит справ Майдану". Вона заявила родичам загиблих на Майдані, що конкурсна комісія не виявила у Бабікова конфлікту інтересів. За словами Венедіктової, Бабікова призначать замглави бюро у разі рекомендації конкурсної комісії за умови проходження спецперевірки.