АМКУ відклав рішення щодо нового мита на експорт електроенергії у зв'язку із протестом від ЄС – ЗМІ

НКРЕКП почала обговорювати це питання 28 січня і планує продовжити розгляд 31 січня
Фото: pixabay.com

Антимонопольний комітет України відклав ухвалення рішення щодо проєкту постанови НКРЕКП про введення додаткової плати під час експорту електроенергії з України у зв'язку з негативною оцінкою цієї ініціативи від Європейського енергетичного співтовариства, пише з посиланням на свої джерела в Антимонопольному комітеті України "РБК-Україна". Це нововведення раніше розкритикували й у Європейській бізнес-асоціації.

Антимонопольний комітет України відклав рішення щодо проєкту постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), про введення додаткової плати під час експорту електроенергії з України у зв'язку із протестом Європейського енергоспівтовариства проти введення цього мита, повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на джерела в АМКУ.

Раніше цю норму розкритикували в енергоспівтоваристві Європейського союзу і Європейській бізнес-асоціації. У проєкті змін передбачено поширення плати оператору системи передання, функцію якого виконує НЕК "Укренерго", на експортерів електроенергії. Секретаріат Енергетичного співтовариства порекомендував НКРЕКП не впроваджувати таких змін. Про це йдеться в листі директора секретаріату енергетичного співтовариства Янеза Копача, копія якого є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".

Європейська бізнес-асоціація також звернулася до комісії із проханням не ухвалювати змін до Кодексу систем передання, оскільки це суперечить європейській практиці, зазначає "РБК-Україна".

НКРЕКП розглядала питання про введення додаткової плати з експортерів електроенергії на засіданнях 28-го і 31 січня, відклавши ухвалення рішення.