Апеляційний суд залишив під вартою учасника прориву кордону під час повернення Саакашвілі

Сакварелідзе заявив, що Бурцев (на фото) хворіє на цукровий діабет
Фото: Александр Бурцев / Facebook

Олександр Бурцев, прибічник лідера партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі, втратив свідомість під час оголошення рішення Апеляційним судом Львівської області, який розглядав скаргу на його арешт. За словами колишнього заступника генерального прокурора України Давіда Сакварелідзе, активіст упав у кому.

25 вересня Апеляційний суд Львівської області залишив під вартою прибічника лідера партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі Олександра Бурцева, який брав участь у прориві кордону під час повернення політика до України, повідомляє прес-служба суду.

Апеляційну скаргу сторони захисту на арешт Бурцева залишили без задоволення.

Агентство "Інтерфакс-Україна" пише, що під час оголошення рішення Бурцев утратив свідомість, йому викликали швидку допомогу.

За словами представниці "Руху нових сил" Ольги Галабали, йому протягом дня не дозволяли приймати інсулін, унаслідок чого у Бурцева піднявся рівень цукру у крові.

Прибічник Саакашвілі, колишній заступник генерального прокурора України Давід Сакварелідзе написав учора ввечері у Facebook, що активіст перебуває у реанімації з діагнозом "кома невідомої етіології".

"Адвокати постійно акцентували увагу суддів на тому, що у Бурцева важка форма цукрового діабету і він інсулінозалежний. Водночас у СІЗО йому не надали ні необхідних ліків, ні потрібного дієтичного харчування. Сьогодні під час засідання сам Олександр повідомляв про те, що ліків йому так і не дали. Адвокати зверталися із клопотанням про надання хоча б смужок-тестів для контролю рівня цукру, щоб оцінити критичність ситуації та можливі ризики для здоров'я. Але судді відмовили і в цьому. Після того як судді приблизно о 19.00 оголосили рішення про те, що запобіжний захід залишається незмінним – 60 діб під арештом, Бурцев утратив свідомість, після чого судді під крики присутніх "Ганьба!" поспішили втекти із залу", – заявив він.

10 вересня Саакашвілі разом із прибічниками зміг із Польщі прорватися до України через пункт пропуску "Шегині". Слідчі кваліфікували ці події за п'ятьма статтями Кримінального кодексу України, зокрема "погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу" та "групове порушення громадського порядку". 22 вересня Мостиський районний суд Львівської області визнав політика винним у незаконному перетині кордону.

Бурцева заарештували 13 вересня, йому дали 60 діб попереднього ув'язнення.