Арахамія пояснив, чому із законопроєкту про гральний бізнес прибрали норму про заборону казино поблизу шкіл

Арахамія: Якщо з 8 тис. ігрових залів, які були по країні, залишиться 100, то це буде якийсь результат
Фото: Слуга Народу / Facebook

Голова фракції "Слуги народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що в Україні немає готелів, які розташовані ближче ніж за 500 м від шкіл та інших дитячих освітніх установ, тому норма про заборону розміщення залів ігрових автоматів поблизу шкіл не потрібна.

Голова фракції "Слуги народу" у Верховній Раді Давид Арахамія прогнозує, що після ухвалення законопроєкту про легалізацію грального бізнесу в Україні буде працювати приблизно 100 гральних закладів на території готелів. Про це він заявив 19 червня в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

"У законопроєкті дійсно була норма про 500 м [від шкіл]. Але тоді була норма, що в окремо розташованих приміщеннях можуть бути зали гральних автоматів. Ми це цілком прибрали, залишили тільки три- і п'ятизіркові готелі. Логіка така: якщо залишити правку про зонування, то в Україні не залишиться готелів, які потрапляють під ці критерії", – сказав він, відповідаючи на запитання нардепа від "Голосу" Ярослава Железняка.

За його словами, всього в Україні налічується 186 три-, чоти- і п'ятизіркових готелів.

"Це дуже мало. Думаю, тільки половина з них погодиться пустити до себе зали ігрових автоматів. Тому якщо з 8 тис. залів, які були по країні, залишиться 100, то це буде якийсь результат", – висловився Арахамія.

У першому читанні законопроєкт №2285-д ухвалили 16 січня 2020 року. Тодішня міністерка фінансів України Оксана Маркарова прогнозувала, що доходи від легалізації грального бізнесу становитимуть від 5 до 9 млрд грн на рік.

Ярослав Железняк зазначав, що до другого читання депутати подали понад 3,4 тис. поправок. Комітет почав їх розглядати 3 червня. Арахамія прогнозував, що розгляд поправок займе приблизно тиждень.

Колега Железняка по фракції Галина Васильченко заявляла, що з документа після прийняття в першому читанні зникли деякі обмежувальні норми: зокрема, про обмеження кількості ігрових автоматів з урахуванням чисельності населення і норма про заборону розміщення гральних закладів ближче, ніж за 500 м від шкіл.