Аваков заявив, що митний експеримент за участю Нацполіції приніс до бюджету України додатково 32 млрд грн

Аваков: Я вважаю, що слід відокремити митну службу від Державної фіскальної служби
Фото: Арсен Аваков / Facebook

Глава МВС Арсен Аваков повідомив, що спільними зусиллями поліції, СБУ, ГПУ та фіскальної служби вдалося збільшити надходження до бюджету від митниці на сотні мільйонів гривень на день.

За місяць в Україні успішно завершується глобальний експеримент на митниці, який за рішенням Кабміну спільними зусиллями проводили Нацполіція, ГПУ, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, фіскальна служба і СБУ. Про це повідомив глава МВС Арсен Аваков у Facebook.

"Поліцейські почали цілодобово контролювати роботу митних терміналів і отримали доступ до автоматизованої системи митного оформлення для аналітичного порівняння і контролю. У результаті нашої роботи держбюджет отримав від початку експерименту, за п'ять місяців 2018 року, додатково (до показника минулого року) близько 32 млрд грн", – заявив він.

Аваков зазначив, що бюджет додатково отримував 226 млн грн на день, протягом місяця експерименту, що лишився, можна очікувати надходження ще кількох мільярдів.

"У цій цифрі є і збільшення платежів за рахунок зростання курсу долара, але, за оцінками фахівців, він становить не більше ніж 10%. Решта – за рахунок проведення спільних результативних заходів щодо запобігання порушенням як співробітників митних органів, так і суб'єктів підприємницької діяльності, а також недопущення підміни категорії або виду товару на більш дешевий", – підкреслив він.

Глава МВС додав, що результат експерименту дав чітке розуміння, що митна система потребує серйозних структурних змін.

"Я вважаю, що слід відокремити митну службу від Державної фіскальної служби, адже у них зовсім різні завдання. Податкову службу необхідно зробити сучасним аналітичним і сервісним високотехнологічним відомством. Митну службу слід структурно реформувати, вибудувати систему роботи на рівні світових стандартів і оновити кадровий склад – залучивши мотивований, навчений, професійний колектив, дати гідну зарплату і встановити жорсткі антикорупційні процедури", – підсумував Аваков.

18 червня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час спеціальної наради повідомив, що Кабмін спільно з МВС, Генпрокуратурою, НАБУ, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, ДФС і СБУ розробили план дій, спрямований на боротьбу з контрабандою та тіньовими схемами на митниці.

21 червня Кабінет Міністрів України заявив, що до кінця 2018 року проводить експеримент щодо посиленого контролю МВС за роботою митної служби.