"Бачимо себе на вулицях". Мер Барселони відповіла на призупинення автономії Каталонії

Колау: Серйозний напад на права і свободи всіх
Фото: ЕРА

Мер Барселони Ада Колау назвала "серйозним нападом на права і свободи" призупинення владою Іспанії автономії Каталонії.

Призупинення прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм автономії Каталонії є загрозою для прав і свобод. Про це у Twitter заявила мер Барселони Ада Колау.

"Рахой призупинив самоврядування Каталонії, за яке так багато людей боролося. Серйозний напад на права і свободи всіх, тут і скрізь", – написала вона.

Колау зазначила, що свої права мешканці Каталонії готові захищати на вулиці.

"Сьогодні ми бачимо себе на вулицях, щоб разом захищати все, що нас об'єднує: права, свободи, каталонське самоврядування", – заявила мер Барселони.

Сьогодні Рахой заявив, що Мадрид вводить у дію 155-ту статтю конституції країни, яка дає змогу центральному уряду вжити примусових заходів щодо виконання Каталонією своїх конституційних зобов'язань.

Влада Каталонії заявила, що 1 жовтня відділення регіону від Іспанії підтримало 90,18% учасників плебісциту. Явка виборців становила 43%.

10 жовтня депутати каталонського парламенту підписали документ про незалежність Каталонії. У тексті йдеться про те, що влада Каталонії засновує "Каталонську Республіку як незалежну і суверенну державу".

Глава уряду автономії Карлес Пучдемон заявив, що хоч Каталонія і завоювала право на незалежність, формальне оголошення про відокремлення регіону від Іспанії необхідно відкласти на кілька тижнів.

Міністр внутрішніх справ Іспанії Хуан Ігнасіо Сойдо 14 жовтня заявив, що якщо Пучдемон не відповість однозначно, чи оголошував він незалежність регіону, Іспанія може взяти Каталонію під свій контроль.

Пучдемон за кілька годин до закінчення терміну ультиматуму Мадрида запропонував іспанській владі провести переговори за відділення Каталонії, проте не дав чіткої відповіді, чи оголошував про незалежність регіону. Іспанський уряд очікує від Пучдемона до 19 жовтня "внести ясність" у свою відповідь.