"Батьківщина" витратила на нову рекламу приблизно 100 млн грн – Комітет виборців України

За підсумками опитування, проведеного з 29 вересня до 19 жовтня 2018 року, у президентському рейтингу лідирує Юлія Тимошенко 

Фото: nku.com.ua

Комітет виборців України повідомляє, що витрати ВО "Батьківщина" на рекламу у квітні – червні становили 24,5 млн грн, а у липні – вересні – 73 млн грн.

Комітет виборців України (КВУ) інформує 12 листопада, що ВО "Батьківщина" витратила на рекламу "Нового курсу України" орієнтовно 100 млн грн.

За даними фінансових звітів партії за II і III квартали 2018 року, витрати політсили на рекламу у квітні – червні становили 24,5 млн грн, а у липні – вересні – 73 млн грн.

"Саме в літній період розпочалася активна реклама "Нового курсу", тому логічно очікувати, що абсолютну більшість грошей було витрачено на ці потреби. Такі витрати стали рекордними для партії і пов'язані з наближенням виборів. Для порівняння: за весь 2016 рік партія витратила лише 19 млн грн, за 2017-й – 30 млн грн", – зазначено у повідомленні.

У КВУ додали, що "Батьківщина" витрачала на рекламу гроші, отримані як внески на користь партії: у липні – вересні фізичні особи надали їй грошові внески на суму 71 млн грн, юридичні особи – 4 млн грн.

"Цікаво, що значна частина внесків громадян були однаковими за розміром. Так, фізичні особи 336 разів робили внески для партії на суму 148 тис. грн", – ідеться у повідомленні.

Ця сума – невипадкова, припускають у КВУ: в такий спосіб платники внесків можуть уникати спеціальної фінансової перевірки  (її призначають, якщо сума 150 тис. грн і більше).

Всеукраїнський форум "Новий курс України" відбувся 15 червня 2018 року, йдеться на сайті політичної ініціативи. На ньому було озвучено головні цілі нового курсу країни.

За результатами опитування, яке проводили з 28 вересня до 16 жовтня 2018 року, якби вибори у Верховну Раду відбулися в жовтні, до парламенту пройшли б ВО "Батьківщина" (13,9%), Опозиційний блок (7,2%), партії "Громадянська позиція" (6,9%), "Слуга народу" (6,4%), Блок Петра Порошенка (5,9%) та Радикальна партія Олега Ляшка (5,2%).

Окрім того, за підсумками спільного опитування Центру "Соціальний моніторинг", Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка, Київського міжнародного інституту соціології та Соціологічної групи "Рейтинг", яке проводили з 29 вересня до 19 жовтня 2018 року, у президентському рейтингу лідирує глава парламентської фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Якби вибори президента України відбувалися наступного тижня, за Тимошенко проголосували б 13,4% від загальної кількості опитаних, за шоумена Володимира Зеленського – 7,6%, а за екс-міністра оборони України Анатолія Гриценка – 7%.