Наближеного до Коломойського екстопменеджера "Укртранснафти" Лазорка поновили в компанії

"Укртранснафта" управляє системою магістральних нафтопроводів України
Фото: Укртранснафта / Facebook

Колишній голова правління компанії "Укртранснафта" Олександр Лазорко тепер є заступником гендиректора з питань взаємодії з нафтопереробними заводами. У 2015 році наглядова рада компанії усунула його від виконання обов'язків голови правління, що призвело до конфлікту бізнесмена Ігоря Коломойського з тодішнім керівництвом держави.

Колишній голова правління державного оператора системи магістральних нафтопроводів "Укртранснафта" Олександр Лазорко, який мав намір здобути політичний притулок у Великобританії, повернувся в Україну й поновив роботу в компанії. Він дістав посаду заступника гендиректора з питань взаємодії з нафтопереробними заводами, про що свідчить інформація на сайті "Укртранснафти".

За інформацією видання enkorr, Лазорко обійняв цю посаду наприкінці січня 2020 року. Він поновився в "Укртранснафті" завдяки розпочатому ним проти компанії судовому процесу. Посада, яку він дістав після поновлення на роботі, не передбачає права підпису та участі в господарській діяльності.

Лазорко був топменеджером групи "Приват" бізнесмена Ігоря Коломойського. Із 2009-го до 2015 року він очолював держкомпанію "Укртранснафта".

У березні 2015 року наглядова рада компанії тимчасово усунула його від виконання обов'язків голови правління, а в серпні акціонери "Укртранснафти" вирішили припинити його повноваження.

Причиною недовіри стали підозри в маніпуляціях зі зберіганням державної нафти на заводах групи "Приват".

Ці події стали початком конфлікту Коломойського з тодішнім керівництвом держави, який у підсумку призвів до його звільнення з посади голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

У вересні 2015 року Лазорка, якого підозрювали у привласненні коштів в особливо великих розмірах, оголосили в розшук. У листопаді того самого року Коломойський заявив, що колишній голова "Укртранснафти" оформляє політичний притулок у Лондоні.

У квітні 2018 року стало відомо, що файл про розшук Лазорка зник із бази даних Міністерства внутрішніх справ України.

Він повернувся в Україну й у червні 2019 року подав кілька позовів про поновлення на посаді голови правління "Укртранснафти".