Бойко запропонував ввести відтермінування на оплату комунальних послуг та іпотеки для тих, хто втратив дохід через карантин

Юрій Бойко: Співробітникам, яких у зв'язку із ситуацією, що склалася, відправили у відпустки, мають обов'язково виплатити відпускні
Фото: zagittya.com.ua

В Україні необхідно запустити програми підтримки для людей, які втратили роботу через кризу, пов'язану із загрозою поширення коронавірусу, заявив співголова парламентської фракції "Опозиційна платформа – За життя" Юрій Бойко.

Держава має надати підтримку тим сім'ям в Україні, які зіткнуться з фінансовими труднощами у зв'язку із протиепідемічними обмеженнями через загрозу поширення нового коронавірусу. Про це заявив співголова парламентської фракції "Опозиційна платформа – За життя" Юрій Бойко, пише офіційний сайт партії.

"Необхідно запустити програми підтримки для людей, які втратили роботу через карантин і кризу, забезпечити їхнє належне фінансування. Сім'ї, які залишилися без доходів через запровадження карантинних заходів, повинні отримати відстрочку на оплату комунальних послуг та погашення іпотеки. Співробітникам, яких у зв'язку із ситуацією, що склалалася, відправили у відпустки, мають обов'язково виплатити відпускні. Також необхідно збільшити фінансування системи субсидій, повернути ті критерії для їх отримання, які діяли до травня 2018 року", – сказав Бойко.

Він зазначив, що необхідно з березня провести справедливу індексацію пенсій і забезпечити державне регулювання цін на соціально значущі товари – насамперед продовольчі та медичні.

"Не можна допустити спекуляцій, зловживань монопольним становищем і необґрунтованого зростання цін. За необхідності потрібно задіяти ресурси Держрезерву, – заявив політик. – Для реалізації всіх цих заходів необхідно внести відповідні зміни до держбюджету. Із цією метою "Опозиційна платформа – За життя" закликає найближчим часом провести позачергову сесію Верховної Ради".

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними ВООЗ, станом на 15 березня у світі зафіксовано 153 517 випадків зараження, 5735 осіб померли.

Станом на 9.00 16 березня в Україні підтверджено п'ять випадків інфікування коронавірусом. Четверо людей заразилися в Чернівецькій області й одна в Житомирській (летальний випадок). Ще одна українка померла від коронавірусу в Італії.

Із 12 березня Кабінет Міністрів запровадив карантин по всій Україні. Обмежувальні заходи триватимуть до 3 квітня. Рада національної безпеки і оборони вирішила закрити для іноземців в'їзд в Україну в ніч на 16 березня і припинити авіасполучення в ніч на 17 березня. Уряд підтримав ці заходи.