"Буде коригування програми співпраці". ЗМІ повідомили, що МВФ попередив ОПУ про неприпустимість змінення законодавства щодо НАБУ

Представник МВФ написав лист Офісу президента цього тижня, з'ясували журналісти
Фото: depositphotos.com

Голова місії Міжнародного валютного фонду в Україні Рон ван Роден написав лист заступникам керівника Офісу президента, у якому розкритикував останні законодавчі ініціативи, які можуть призвести до звільнення директора НАБУ Артема Ситника, повідомила "Європейська правда".

Голова місії Міжнародного валютного фонду в Україні Рон ван Роден попередив Офіс президента України, що ймовірні зміни законодавства щодо Національного антикорупційного бюро призведуть до перегляду дій Фонду в Україні, з'ясувала "Європейська правда".

За даними видання, ван Роден цього тижня надіслав лист заступникам глави Офісу президента Юлії Ковалів і Андрієві Смирнову.

Запропоновані зміни до законодавства, які розширюють підстави для звільнення глави НАБУ, у МВФ вважають "шкідливими" для подальшої співпраці з Україною. На думку Фонду, вони поставлять під сумнів незалежність бюро.

"Як ви знаєте, інституційна незалежність НАБУ і його глави є критичними складовими його ефективності, і тому були важливими елементами попередніх програм МВФ. Будь-які законодавчі зміни, які звужують незалежність НАБУ, будуть сприйняті як відмова від попередніх антикорупційних зобов'язань і потребуватимуть коригування будь-якої нової програми [співпраці з Україною]", – написав ван Роден.

"Європейська правда" зазначила, що, імовірно, представник МВФ мав на увазі законопроєкти 3133 і 3180. Перший було зареєстровано в лютому, його авторами стали четверо депутатів: Олексій Гончаренко з "Європейської солідарності", Антоніна Славицька з "Опозиційної платформи – За життя", Дмитро Лубинець із групи "За майбутнє" та Андрій Ніколаєнко з "Батьківщини". Другий законопроєкт подали в парламент у березні, його написало двоє нардепів зі "Слуги народу" – Олександр Качура та Олександр Дубінський. Минулого тижня розгляд законопроєктів активізували, їх почали готувати до голосування в залі. Проєкти містять зміни до закону про НАБУ, які дозволять звільнити чинного керівника бюро Артема Ситника.

28 квітня профільний комітет рекомендував парламенту підтримати в цілому законопроєкт №3133. Рішення щодо законопроєкту №3180 комітет поки не ухвалював. У НАБУ зазначили, що норми законопроєкту №3133 суперечать закону "Про Національне антикорупційне бюро України". "НАБУ звикло працювати під тиском, оскільки підслідними бюро особами є топпосадовці, у тому числі й нардепи. Подібні рішення, законопроєкти, пропозиції не вперше трапляються в історії бюро і виглядають як чергова спроба наступу на незалежність правоохоронного органу", – ідеться в опублікованій у Facebook заяві.

Видання зазначило, що хоча жодного із законопроєктів не ініціював глава держави, МВФ вирішив звернутися саме в Офіс президента. Фонд порадив Банковій вплинути на законотворчий процес, адже ухвалення таких законопроєктів, з огляду на цей лист, зупинить виконання чинної програми МВФ.

"Може бути корисним донести занепокоєність до спікера парламенту", – зазначив ван Роден.

Національне антикорупційне бюро було створено 16 квітня 2015 року. Того ж дня його очолив Ситник. Директор НАБУ обіцяв піти з посади, коли усвідомить, що "виконав свою місію".

Зараз Україна і МВФ ведуть переговори про отримання першого траншу в межах програми розширеного фінансування (EFF) у розмірі приблизно $5,5 млрд, яку погодили наприкінці 2019 року. Серед головних умов – ухвалення законопроєкту про вдосконалення деяких механізмів банківської діяльності та відкриття ринку землі.