Бутусов про Петровського і Труханова: Кримінал не може ставати сходами до публічної політики. Це дискредитація держави

Бутусов: Ні! Кримінал не може ставати сходами до публічної політики, до рекламних роликів на каналі президента, до орденів і почестей
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов уважає категорично неприпустимим, щоб у сучасній демократичній країні чинна влада і сам президент "відкрито давали дорогу до керівництва країною людям із кримінальною кар'єрою". Так журналіст прокоментував імовірне кримінальне минуле бізнесмена Олександра Петровського і мера Одеси Геннадія Труханова.

Українське суспільство завжди буде засуджувати підтримку людей із кримінальним минулим президентом країни, написав головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов 9 січня у блозі на сайті видання.

"Олександра Петровського (Налекрішвілі) наша держава вже давно легалізувала не як Наріка, а як солідного благодійника, і це сталося задовго до церемонії отримання томосу. 20 жовтня 2017 року на нього оформлено нагородний пістолет "Глок 17" від міністра оборони України Степана Полторака. 24 серпня 2017 року Петровського нагородили відзнакою президента України "Хрест Івана Мазепи". Цього самого дня на "5 каналі", що належить Петру Порошенку, вийшов фільм про Петровського, де журналісти чомусь нічого не сказали про слова генерального прокурора Юрія Луценка та голови СБУ Василя Грицака, які називали Петровського-Налекрішвілі представником злочинного світу", – пише Бутусов.

На думку журналіста, резонанс навколо Петровського виник через його наміри побудувати політичну кар'єру: "Резонанс виник не через появу на публіці Петровського, що він нібито став на шлях виправлення. І не тому, що Петровський справді фінансував і фінансує різні релігійні конфесії – Київського патріархату, Московського патріархату, єврейської громади і навіть вірменської православної церкви, низку благодійних та волонтерських фондів. Резонанс виник тому, що Петровський вирішив напрацьовані зв'язки конвертувати в політичну кар'єру, стати публічною особою держави – але водночас правоохоронні органи розглядають його не як "колишнього" "авторитета", а як "чинного".

Бутусов процитував Луценка, який говорив у жовтні 2010 року, що "українське суспільство спокійно спостерігає за очевидними сигналами кримінального відродження".

"З-за кордону повернувся розгромлений у 20052006 роках кримінальний авторитет Дніпропетровська Нарік, і ми бачимо у Дніпропетровську вже наслідки – вибухи, рекет, рейдерство. Також відбувається реабілітація, я б сказав, другого за жорстокістю кримінального угруповання Одещини – кримінального авторитета Ангела, довірені особи якого рухаються навіть у владу, скажімо, у списках Партії регіонів в Одеську міськраду йде активний представник Ангела. Нагадаю, що на рахунку цієї групи 47 трупів, сім із яких замовили просто з тюрми. До того ж два злочини було скоєно цією бандою проти слідчого з особливо важливих справ Генеральної прокуратури Галини Климович", – заявляв тоді Луценко.

Бутусов зазначив, що, говорячи про "активного представника Ангела", Луценко мав на увазі Геннадія Труханова, який тоді був главою фракції Партії регіонів в Одеській міськраді, а зараз є мером Одеси.

"Водночас групу кілерів банди Ангела під керівництвом Василя Мар'янчука визнали винною в убивстві десятків людей, включно з головним редактором газети "Вечерняя Одесса" Борисом Дерев'янком, полковником СБУ Євгеном Задорожним, у замаху на мера Одеси Едуарда Гурвіца, замаху і важкому пораненні головного редактора газети "Слово" Леоніда Капелюшного. Мар'янчука затримали в 1999-му, і це він за сприяння Ангела справді організував два замахи на слідчого Галину Климович – слава богу, Климович залишилася живою. Обвинувальний вирок Мар'янчуку винесли тільки у 2016 році, процес тривав довгі 16 років! А інший партнер Ангела, Геннадій Труханов, став успішним одеським політиком, дорогу йому за попередні роки "розчистили". Від Януковича (екс-президент України Віктор Янукович.  – "ГОРДОН") Труханов за підтримки ватажка мафії Юрія Іванющенка отримав орден "За заслуги" двох ступенів і також успішно вибудовує відносини з владою і зараз", – пише Бутусов.

На його думку, "категорично неприпустимо, щоб у сучасній демократичній країні чинна влада і сам президент відкрито давали дорогу до керівництва країною людям із кримінальною кар'єрою і щоб це підносили як звичайну справу".

"Ні! Кримінал не може ставати сходами до публічної політики, до рекламних роликів на каналі президента, до орденів і почестей. Тому що це дискредитація держави, це девальвація нагород і почестей. І, навіть якщо президент уважав за потрібне таких діячів підтримати, суспільство таку політику завжди буде засуджувати", – резюмував Бутусов.

ЗМІ, зокрема "Обозреватель" і "Страна", називали Петровського кримінальним авторитетом Аліком Наріком. За інформацією "Страны", він народився 9 червня 1972 року в Грузії. У Дніпрі закінчив вісім класів школи і Дніпропетровський індустріальний технікум.

Луценко казав у січні 2011 року в коментарі ZN.UA, що Петровський був лідером організованого злочинного угруповання, пік активності якого припав на 20002004 роки.

"У 2005 році він залишив територію України, низку членів його угруповання затримали, а саму групу було фактично розгромлено", – розповідав він.

Луценко наголошував, що пізніше Петровський повернувся в Україну.

18 грудня Бутусов повідомляв, що під час молебню в храмі Різдва Пресвятої Богородиці Православної церкви України (ПЦУ) у Дніпрі біля предстоятеля ПЦУ Епіфанія і Порошенка помітили Петровського і його помічника – кримінального авторитета на прізвисько Еміль. 5 січня у Стамбулі Петровського сфотографували після підписання томосу поруч зі спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм.

Труханов обіймає посаду мера Одеси з травня 2014 року. BBC повідомляло у квітні 2018 року з посиланням на дані поліції Італії та архів Paradise Papers, що він входив до складу банди, яка могла бути причетною до вбивств, контрабанди зброї та наркотиків, а також офшорних махінацій. "Новое время" писало, що Труханов був членом кримінального угруповання одесита Олександра Ангерта на прізвисько Ангел.