"Чергове зазіхання на суверенітет України". Євросоюз розкритикував рішення Кремля про видавання паспортів РФ в ОРДЛО

Служба зовнішніх зв'язків ЄС відреагувала на рішення Кремля
Фото: ЕРА

Росія має намір ще більше дестабілізувати ситуацію в Україні й загострити конфлікт. Так у зовнішньополітичному відомстві Євросоюзу прокоментували указ президента РФ Володимира Путіна про полегшену процедуру приймання жителів окупованої частини Донбасу в російське громадянство.

У Європейському союзі вважають, що спрощений порядок надання російського громадянства жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей є ще одним замахом на суверенітет України з боку Росії. Про це йдеться в заяві офіційного представника Європейської служби зовнішніх зв'язків Майї Косьянчич, яку 25 квітня опублікували на сайті Євросоюзу.

"Ухвалення такого рішення відразу після проведення президентських виборів в Україні, які підтвердили тверду прихильність України до принципів демократії та верховенства права, свідчить про намір Росії ще сильніше дестабілізувати ситуацію в Україні й загострити конфлікт", – наголосила Косьянчич.

Євросоюз очікує, що Росія утримається від дій, які суперечать Мінським угодам і перешкоджають повноцінній реінтеграції не підконтрольних Києву районів Донбасу в Україну, ідеться в заяві.

ЄС рішуче підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, додала офіційний представник.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, що спрощує набуття російського громадянства жителям окупованих бойовиками територій Донбасу. Документ оприлюднили 24 квітня на сайті Кремля.

Глава МЗС України Павло Клімкін закликав жителів ОРДЛО утриматися від вступу в російське громадянство.

Постійне представництво України при Організації Об'єднаних Націй вимагає скликання Ради Безпеки ООН у зв'язку з виходом указу президента РФ.

Постійний представник України при Євросоюзі Микола Точицький закликав держави Європи "оперативно й рішуче" відреагувати на "повзучу окупацію" Донбасу з боку РФ.