Чорновіл: Виїхавши з України, Насіров навряд чи захоче повертатися, тому сам може надати докази наявності другого громадянства

Чорновіл: Неофіційні списки нардепів, які мають по п'ятьшість паспортів, до справи не підшиєш
Фото: radiosvoboda.org

Рішення президента про припинення громадянства України відстороненого голови Державної фіскальної служби Романа Насірова не може бути ухвалене лише на основі моральних аспектів, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" політолог, екс-нардеп Тарас Чорновіл.

Керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому необхідно документально підтвердити інформацію про наявність британського громадянства у відстороненого голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" політолог, екс-нардеп Тарас Чорновіл.

"Юридичні наслідки будуть тільки в тому разі, якщо ми отримаємо офіційне підтвердження того, що Насіров має громадянство іншої країни. Наприклад, неофіційні списки нардепів, які мають по п'ять–шість паспортів, до справи не підшиєш. Артеменко (колишній народний депутат Андрій Артеменко."ГОРДОН") чітко засвітив своє подвійне громадянство. Він підтвердив цей факт і поставив підпис під відповідним документом. Зараз ми почули заяву Холодницького про те, що у Насірова є іноземне громадянство. І в цьому разі дуже б хотілося побачити документ, що офіційно підтверджує його слова", – зазначив Чорновіл.

Він акцентував на тому, що у Великобританії не заборонене подвійне громадянство.

"Як правило, іноземні держави не надають даних про наявність їхнього громадянства у тієї чи іншої людини. Британія також такої інформації не поширює, однак і прямих заборон на це там немає. У цій країні дані про громадянство вважають конфіденційною інформацією. Вони ніяк не фіксують випадків, коли їхнього громадянства набувають іноземці, оскільки подвійне громадянство у них не заборонене. Наскільки мені відомо, британці завжди ігнорують запити щодо надання інформації про громадянство певних осіб. Наприклад, та ж Німеччина з повагою ставиться до законодавства інших країн. І якщо вони забороняють своїм громадянам отримувати другий паспорт, німці їм його не видадуть. А наявність офіційної довідки про британське громадянство Насірова у мене викликає серйозні сумніви", – підкреслив політолог.

За його словами, глава держави не може припинити громадянство Насірова винятково з моральних міркувань.

"Ми не можемо керуватися якоюсь ксерокопією його британського паспорта. Це не офіційний документ. До всього іншого, ми не можемо відбирати у людини українського паспорта, якщо вона не має громадянства іншої країни. Це пов'язано з тим, що Україна підписала конвенцію, спрямовану на запобігання появи осіб без громадянства. Тобто у випадку з Насіровим є два чинники: має бути доведено, що після позбавлення його українського паспорта він не стане особою без громадянства, необхідно мати документальне підтвердження наявності у нього британського громадянства. Це все не так просто, як каже Холодницький. Указ президента про позбавлення Насірова громадянства України не може ґрунтуватися лише на моральних аспектах", – заявив Чорновіл.

Закони України поширюються на громадян будь-якої країни, які вчинили злочини на українській території

Він зазначив, що якщо Насірова судитиме Великобританія, Україна не отримає жодних компенсацій.

"Насіров не має права покидати України. Як резидент нашої країни він має відповідати згідно з українським законодавством. Якщо Насірова позбавлять українського громадянства, у нього залишиться британський паспорт. Але закони України поширюються на громадян будь-якої країни, які вчинили злочини на українській території. Однак і тут є певні проблеми. Вони можуть виникнути, якщо Насірову, наприклад, удасться покинути територію України. Навіть якщо в багажнику машини якогось депутата він виїде в Білорусь і водночас на той момент буде позбавлений українського громадянства, юридично не буде жодних підстав для передання його Україні. Так, його судитиме Британія, однак ми не отримаємо жодних фінансових компенсацій завдяки конфіскованим активам і майну Насірова", – підкреслив політолог.

На його думку, Насіров зацікавлений у тому, щоб виїхати з України і більше не повертатися в країну.

"Якщо він залишатиметься в Україні, але тільки із британським паспортом, нам доведеться працювати з дипломатичним корпусом Великобританії. А поки у нього подвійне громадянство, ми ігноруємо наявність у нього другого паспорта – для нас він передусім громадянин України. Загалом, якщо наявність британського паспорта у Насірова підтвердять офіційно, його потрібно буде позбавляти українського громадянства в будь-якому разі. Очевидно, що виїхавши з України, Насіров навряд чи захоче повертатися, тому сам може надати докази наявності другого громадянства. І у президента не буде підстав не позбавляти його громадянства України. Тобто Насіров сам може бути в цьому зацікавлений", – резюмував Чорновіл.

НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють Насірова у зловживанні владою і службовим становищем (ст. 364 Кримінального кодексу України), що завдало шкоди на суму приблизно 2 млрд грн. За даними слідства, на посаді керівника Держфіскальної служби він ухвалював рішення в інтересах депутата Олександра Онищенка, щодо якого розслідують провадження за підозрою в махінаціях із газом.

7 березня Солом'янський районний суд обрав Насірову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 100 млн грн. Голова ДФС був заарештований на 60 днів – до 30 квітня поточного року. 16 березня Насіров вийшов на свободу після того, як його дружина внесла за нього вказану судом заставу. 27 квітня суд продовжив запобіжний захід Насірову на два місяці, а 2 червня відмовив у його перегляді.

28 квітня була проведена тригодинна операція, під час якої йому, за словами лікарів, видалили ендокринний орган.

29 травня телеканал "1+1" повідомив, що Насіров звернувся по дозвіл на виїзд до США для лікування на запрошення американського інституту діабету. 30 травня НАБУ йому відмовило. У бюро заявили, що немає гарантій повернення Насірова в Україну після лікування. Видання "Цензор.НЕТ" повідомило, що у висновку судово-медичної експертизи вказано, що у чиновника рак щитовидної залози, а також ішемічна хвороба серця.

1 червня Насіров заявив, що на лікування за кордон змушений їхати через відсутність ліків в Україні.

Холодницький уважає, що відпускати Насірова на лікування у США ризиковано, оскільки той може переховуватися від правосуддя.