Чотирьох фігурантів справи про вбивство ветерана АТО Сармата випустили з-під варти

Фігуранти справи Обухов, Владимиренков і Власюк на одному із судових засідань
Фото: hromadske.ua

Суд у Бердянську змінив запобіжний захід фігурантам справи про вбивство ветерана АТО Віталія Олешка (Сармата) Михайлові Сигиді, Миколі Ломаці, Олександрові Обухову та Максимові Владимиренкову із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Слідство вважає Сигиду одним з організаторів злочину, інших – виконавцями.

Бердянський міськрайонний суд відпустив під домашній арешт чотирьох фігурантів справи про вбивство ветерана АТО, громадського активіста Віталія Олешка (Сармата), повідомив телеканалу hromadske 29 травня адвокат дружини Сармата Тетяни Олешко Дмитро Бубнов.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт змінили обвинуваченим Михайлові Сигиді, Миколі Ломаці, Олександрові Обухову та Максимові Владимиренкову.

Водночас захист фігурантів просив для них нічний домашній арешт, а прокурори і потерпіла – продовжити тримання під вартою.

"Ми вважаємо (і прокурор заявляв про це у своєму клопотанні), що існують усі ризики, які ним були озвучені, – це переховування, тиск на розслідування, створення алібі, зустріч із ще невстановленими у даній справі особами, тиск на потерпілих та свідків", – сказав Бубнов.

Тримання під вартою продовжили ще двом фігурантам справи – Вікторові Власюку та Артемові Матюшину, а Євгенові Бродському продовжили нічний домашній арешт.

Сармат воював на сході України у складі батальйону "Донбас", вів активну громадську діяльність. Його застрелили 31 липня 2018 року в Бердянську Запорізької області на очах в очевидців.

1 серпня стало відомо, що чотирьох підозрюваних у вбивстві – Матюшина, Ломаку, Обухова та Владимеренкова затримали на блокпості у Василівці Запорізької області. 2 серпня їх повідомили про підозру у скоєнні умисного вбивства за попередньою змовою групою осіб. 3 серпня суд заарештував їх. Слідство вважає, що у спину ветерану АТО вистрілив ексбоєць "Торнадо" Матюшин.

Протягом 2018–2019 років поліція затримала ще трьох підозрюваних Сигиду, Бродського і Власюка, їх вважають організаторами вбивства. За даними слідства, Сигида координував дії імовірних виконавців злочину, давав їм гроші, надав зброю та автомобіль. У Сигиди був бізнес у Бердянську, зокрема, клуб "Мохіто", в якому, за інформацією друзів Олешка, дуже часто в компанії самого Сигиди відпочивав колишній народний депутат України Сергій Валентиров, з яким у Сармата був конфлікт. У Верховній Раді VІІІ скликання Валентиров входив у фракцію Блоку Петра Порошенка, але Сармат звинувачував його у співпраці з іншим нардепом з Бердянська Олександром Пономарьовим (зараз входить у фракцію "Опозиційна платформа – За життя", у Раді минулого скликання був у групі "Воля народу").

Валентирова і Пономарьова поліція допитала у цій справі як свідків. Побратими Сармата вважають саме їх замовниками вбивства, зазначило hromadske.

Свою причетність до злочину заперечують усі фігуранти справи, крім Матюшина. Останній раніше просив відпустити всіх заарештованих, окрім нього.

Навесні 2019 року справу про вбивство ветерана АТО об'єднали із провадженням про збройний напад на сім'ю суддів Поплавських, скоєний 2018 року у Дніпрі. Слідство вважає, що ці злочини пов'язані між собою. Загалом в об'єднаній справі фігурує 11 осіб.

Обвинувальний акт щодо ймовірних виконавців та організаторів вбивства Сармата передали до суду в липні 2019 року.