"Даю тиждень". Гончарук та Нефьодов виявили низку проблем під час візиту на митницю в Чернівецькій області

Гончарук та Нефьодов відвідали пункт пропуску "Порубне" на кордоні з Румунією
Фото: Max Nefyodov / Facebook

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук разом із головою Державної митної служби України Максимом Нефьодовим під час візиту на митницю в Чернівецькій області дізналися, що будівля, у якій планували розмістити буковинську митницю, наразі у приватній власності. Керівнику Головного управління Держфіскальної служби області Віталієві Шпаку, меру Чернівців Олексієві Каспруку, а також в.о. голови облдержадміністрації Михайлові Павлюку дали тиждень на пошук нового приміщення.

24 жовтня прем'єр-міністр України Олексій Гончарук та голова Державної митної служби Максим Нефьодов відвідали митницю в Чернівецькій області й виявили там низку порушень. Про це Гончарук повідомив у Facebook.

Він розповів про візит у пункт пропуску "Порубне" на кордоні з Румунією.

"До нашого візиту на "Порубному", вочевидь, добряче підготувалися – ні людей, ні машин на самому пункті не було. Зате черги на під'їзді бувають кілометрові. Водії кажуть, що іноді стоять на кордоні по декілька діб! І так на всіх пунктах, не тільки на цьому", – написав він.

За словами прем'єра, однією із проблем у роботі митниці є запуск у роботу сканерів, які прискорили б перевірки.

"Щоб запустити в роботу сканер, потрібно підписати кілька паперів. Не розумію, чому досі не зроблено. Це саботаж", – цитує Гончарука пресслужба Кабінету Міністрів.

Глава уряду стверджує, що сканери для митниці закупили понад півроку тому.

Він також зазначив, що минулого року було виділено кошти на реконструкцію під'їзних шляхів до пункту пропуску, однак роботи не виконано. "Грошей немає, доріг – немає! Прошу генпрокурора [Руслана Рябошапку] взяти під свій контроль цю ситуацію, щоб винні були покарані", – додав Гончарук.

Окрім того, за словами прем'єр-міністра, під час візиту з'ясувалося, що будівля, у якій планували розмістити буковинську митницю, у приватній власності.

"Даю тиждень начальнику Головного управління ДФС у Чернівецькій області Віталію Шпаку, меру Олексію Каспруку та в.о. губернатора Михайлу Павлюку знайти приміщення, де можна буде розмістити митницю та інфраструктуру для митного оформлення. За сім днів чекаю на звіт з адресою приміщення, де буде розташована нова митниця в області", – написав Гончарук.

Нефьодов, зі свого боку, заявив у Facebook про неефективність роботи підлеглих.

"Бачу реальну можливість зробити +20% до нинішніх надходжень просто за рахунок того, аби припинити валяти дурня. Бо замість реальної боротьби з митними порушеннями поки з Чернівців надсилають протоколи на 214 тапочок, 88 пляшок шампанського і 36 банок розчинної кави. У колег на Буковині є місяць показати себе. Хто готовий показати чесний результат – тому з нами по дорозі. Хто ні – у нову митницю не потрапить і піде шукати іншу роботу", – написав він.

18 грудня 2018 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про реорганізацію Державної фіскальної служби: розділення ДФС на Державну податкову службу, до складу якої будуть входити підрозділи податкової міліції, і Державну митну службу. Конкурс на посаду голови ДМС виграв ексзаступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Нефьодов. 15 липня він розпочав виконання обов'язків.

Державна митна служба запрацює в Україні до початку листопада, повідомив Гончарук.