Данилюк про зустріч Зеленського з Коломойським: Це був неправильний меседж і помилка

Данилюк про фотографію зустрічі Зеленського і Коломойського: У мене якесь дуже міцне слово вискочило, коли я її побачив
Фото: Рада національної безпеки і оборони України / Facebook

Екссекретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк сказав, що йому важко оцінити вплив українського мільярдера Ігоря Коломойського на керівництво держави, але зустріч президента Володимира Зеленського з бізнесменом була помилкою – вона посилає неправильний меседж суспільству.

Колишній секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк вважає, що зустріч президента Володимира Зеленського з бізнесменом Ігорем Коломойським і публікація фотографії після неї були помилкою. Таку думку він висловив у інтерв'ю "ВВС News Україна", опублікованому 3 жовтня.

"Не те, що мене насторожило, у мене якесь дуже міцне слово вискочило, коли я побачив цю фотографію. Я вважаю, що публічно це робити було помилкою. Це був неправильний меседж. Не може керівництво держави проводити зустрічі в такому форматі. Я не знаю, навіщо це було організовано, але це однозначно була помилка", – сказав Данилюк.

На запитання журналіста, чому він не був присутній на цій зустрічі, Данилюк відповів:

"Абсолютно не дивно, що мене там не було. Навпаки, мене там не могло бути апріорі".

У Данилюка запитали, наскільки великим сьогодні є вплив Коломойського. Він сказав, що оцінити це важко, але це проблема, "яка би мала бути вирішена".

"Ну, а як ми будемо це [вплив] оцінювати? На фотографіях він буває. Скільки там людей? П'ятеро. Один із п'яти. Я ж не спеціалізуюся на оцінці впливу Коломойського. У нас набагато більше зараз є проблем. Але це та [проблема], яка би мала бути вирішена", – вважає колишній секретар РНБО.

Він повідомив, що говорив Зеленському про плани обмежити вплив Коломойського в країні ще під час передвиборчої кампанії.

"І не тільки йому, я це публічно говорив. Для мене репутація це ключове. Тому я точно тут не для того, щоб гратися в якісь політичні ігри. Поки я можу бути ефективним, це все стримувати, то я це роблю. Коли я бачу, що процеси активізуються і ми не можемо знайти рішення, то ховати голову в пісок це точно не про мене", – зазначив Данилюк.

Цю фотографію пресслужба президента поширила 10 вересня. Фото: Офіс Президента / Telegram

10 вересня Офіс президента опублікував фото зустрічі Зеленського з Коломойським. Як повідомила пресслужба глави держави, на ній говорили про ведення бізнесу в Україні та енергетичну сферу країни. Пізніше Зеленський уточнив, що обговорював із Коломойським зниження тарифів на комуналку.

Крім глави Офісу президента Андрія Богдана, прем'єр-міністра Олексія Гончарука, першого помічника президента Сергія Шефіра і міністра енергетики Олексія Оржеля, яких видно на опублікованому пресслужбою президента знімку, на зустрічі були голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус, представник держави у наглядовій раді НАК "Нафтогаз України" Юлія Ковалів і виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, розповів Коломойський. Він також повідомив, що це була його перша зустріч із президентом із моменту інавгурації. "Запросять наступного разу – я ще раз прийду", – сказав бізнесмен.

Коломойський – один із найбагатших українців, співвласник групи "Приват". За даними журналу "Новое время", зі статком $1,6 млрд він посідає п'яте місце в рейтингу найзаможніших громадян України. До політичної кар'єри Зеленський був бізнес-партнером Коломойського: із 2012 року на телеканалі бізнесмена "1+1" виходять програми студії "Квартал 95", співзасновником і художнім керівником якої був Зеленський.