ДБР відкрило кримінальне провадження проти чиновників Нацбанку. Їх підозрюють у підриві обороноздатності України

Чиновників Нацбанку підозрюють у зловживанні службовими повноваженнями, заявили у ДБР
Фото: radiosvoboda.org

Слідчі Державного бюро розслідувань України відкрили щодо посадових осіб Національного банку кримінальне провадження за двома статтями: ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

31 липня Державне бюро розслідувань України відкрило кримінальне провадження за фактом імовірного зловживання службовими повноваженнями посадовими особами Національного банку України. Про це виданню "Радіо Свобода" повідомили у пресслужбі відомства.

“За результатами розгляду листа Офісу президента України було зареєстровано кримінальне провадження щодо можливих зловживань службовим становищем посадових осіб Національного банку України, що могло заподіяти тяжкі наслідки і підірвати обороноздатність держави“, – зазначили у ДБР.

Провадження відкрито за ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Інших деталей у Держбюро не навели, пославшись на таємницю слідства.

1 серпня колишній заступник глави Адміністрації Президента Андрій Портнов заявив у Facebook, що ДБР почало провадження щодо п'ятого президента України Петра Порошенка, ексголови Нацбанку Валерії Гонтаревої та посадових осіб "Укроборонпрому", які нібито організували "прямо з концерну "Укроборонпром" багатомільйонні перерахування валюти в офшорні та інші юрисдикції під вигадані контракти".

25 липня Порошенко після допиту у ДБР заявляв, що Портнов виступає в ролі куратора кримінальних проваджень Держбюро розслідувань, а також має доступ до матеріалів справ.