Деканоїдзе про Геращенка: Я думала, існує дно, але дна немає!

Деканоїдзе підкреслила, що людей цікавить справедливість і розв'язання проблем, які назрівали останнім часом

Фото: Khatia Dekanoidze / Facebook

4 червня заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що реформи, організовані ексголовою Нацполіції Хатією Деканоїдзе, призвели до того, що переатестацію пройшов поліцейський із Кагарлика Київської області, якого підозрюють у насильстві над жінкою. Деканоїдзе заявила, що після реформи 93% колишніх міліціонерів повернулися на посади.

Колишня голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе заявила, що після її звільнення понад 93% звільнених колишніх міліціонерів і тих, хто не пройшов атестації, повернулися до лав МВС. Про це вона розповіла у коментарі "Українській правді".

"[Заступник міністра внутрішніх справ України] Антон Геращенко вирішив звинуватити мене в усіх невдачах роботи поліції, я думала, існує дно, але дна немає! Ось що хочу сказати: українське суспільство заслуговує більш гідної реакції від офіційних представників держави", – зазначила вона.

Деканоїдзе підкреслила, що людей цікавить справедливість і розв'язання проблем, які назрівали останнім часом.

"Кагарлик, Переяслав, Бровари, бандитські розбірки від Закарпаття до Одеси – це не про реформу, а про тих, хто залишив систему такою, якою вона була до 2015 року, і позбувся всіх тих, хто хотів змінити цю систему. Про тих, хто після мого відходу, замість того, щоб продовжувати творення реформи, мовчки спостерігав, як стара система бере реванш, а понад 93% звільнених і колишніх міліціонерів, які не пройшли атестацію, повертаються в реформовану мною поліцію", – додала вона.

4 червня Геращенко заявив, що реформи, організовані Деканоїдзе, призвели до того, що переатестацію пройшов поліцейський із Кагарлика Київської області, якого підозрюють у насильстві над жінкою.

Поліцейська реформа в Україні стартувала 2015 року. В Україні було офіційно створено Національну поліцію і ліквідовано міліцію. Із листопада 2015 року до жовтня 2016-го в Україні проводили атестацію співробітників Національної поліції. 3 жовтня 2016 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, розповідаючи про підсумки атестації, повідомив, що понад 5,2 тис. поліцейських її не пройшло. Потім багато хто з них подав у суд і домігся повернення на службу.

25 травня 2020 року співробітники Державного бюро розслідувань затримали двох поліцейських із Кагарлицького відділення НПУ. За даними слідства, в ніч із 23-го на 24 травня вони у службовому кабінеті побили і кілька разів зґвалтували жінку. Крім того, правоохоронці побили чоловіка, який у цей час перебував у приміщенні відділення, погрожували йому зґвалтуванням, ставили на коліна, били кийками по голові, надівали протигаз і стріляли з табельної зброї над головою.

Поліцейських Миколу Кузіва і Сергія Сулиму звільнили з органів, їм оголосили підозри. Кримінальне провадження розслідують за трьома статтями Кримінального кодексу: ч. 1 ст. 152 (зґвалтування), ст. 127 (катування), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, якщо його супроводжувало насильство).

Голосіївський районний суд Києва 26 травня обрав запобіжний захід Кузіву і Сулимі. Їх узяли під варту на 60 діб (до 22 липня) без права внесення застави.

Голова Нацполіції Ігор Клименко вирішив розформувати Кагарлицький підрозділ. 4 червня Аваков повідомив, що 60 поліцейських виведено за штат.