Демонополізація, усунення впливу багатих людей на ЗМІ, зміна судової системи. Вакарчук розповів, над якими законопроєктами "Голос" працюватиме в Раді

Вакарчук про вибори: Видно, що люди голосували за зміни, і ми щасливі бути частиною цих змін
Фото: EPA

Лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук заявив, що його політсила йде в парламент "змінювати правила політики".

Лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук після оголошення попередніх результатів "Національного екзитполу 2019", проведеного на дострокових парламентських виборах, подякував усім за підтримку його політсили. Його брифінг транслювали на сторінці партії у Facebook.

"Видно, що люди голосували за зміни, і ми щасливі бути частиною цих змін. Важливо, щоб ми рухалися вперед і стара політика, незалежно від того, хто її представляє, відійшла в минуле. Партія "Голос" іде у парламент і далі змінюватиме правила політики, і ми обов'язково це зробимо", – сказав Вакарчук.

Він заявив, що його партія у разі проходження в парламент почне працювати над законопроєктами про демонополізацію, "про усунення впливу, особливо багатих людей на ЗМІ", про зміну судової системи.

"Депутати повинні спуститися з небес на землю і почати жити, як звичайні люди: ходити на роботу, не прогулювати, сумлінно виконувати свої обов'язки і знати, що індульгенцій у виді недоторканності не буде", – сказав він.

21 липня українці голосували на позачергових виборах у Верховну Раду. Дільниці закрилися о 20.00.

Згідно з попередніми даними "Національного екзитполу 2019", проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, Київським міжнародним інститутом соціології та Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, партія "Голос" набирає 6,3% голосів і проходить у парламент. Остаточні результати екзитполу оголосять о 22.00.

Вибори проходять за чинним виборчим законодавством, що передбачає змішану систему (половину депутатів обирають за пропорційною системою, другу половину  за мажоритарною), закриті партійні списки і п'ятивідсотковий прохідний бар'єр.

Українці оберуть 225 депутатів за списками і 199 – у мажоритарних округах (26 округів розташовані на окупованій Росією території, там виборів не проводять).

ЦВК зареєструвала списки 22 партій (всього 2746 кандидатів) і 3085 кандидатів у мажоритарних округах.