Денісова вимагає забезпечити належні умови для понад 5 тис. українських громадян у пенітенціарних установах РФ

Денісова: Постійно отримую звернення від рідних та самих ув'язнених про те, що адміністрація пенітенціарних установ країни-агресора не забезпечує їх елементарними засобами індивідуального захисту
Фото: Людмила Денісова / Facebook

Умови в російських СІЗО і колоніях, де незаконно утримують понад 5 тис. громадян України, не відповідають міжнародним стандартам поводження з ув'язненими. У них не проводять належної санітарної обробки, немає можливості дотримуватися соціальної дистанції, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Спалах коронавірусу в СІЗО №5 Ростовської області, де незаконно утримують українських політв'язнів Ескандера Абдулганієва й Арсена Абхаїрова, є наслідком недотримання карантинних заходів, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова 16 червня у Facebook.

Умови в російських пенітенціарних установах, де зараз незаконно утримують понад 5 тис. громадян України, не відповідають міжнародним стандартам поводження з ув'язненими, у них не проводять належної санітарної обробки, неможливо дотримуватися соціальної дистанції через перенаселення камер, підкреслила омбудсменка.

"Я постійно отримую звернення від рідних та самих ув'язнених про те, що адміністрація пенітенціарних установ країни-агресора не забезпечує їх елементарними засобами індивідуального захисту – медичними масками, рукавичками та антисептиками", – написала Денісова.

З огляду на те, що у багатьох політв'язнів критичний стан здоров'я, спалах коронавірусної інфекції може мати фатальні наслідки для їхнього життя, вважає вона.

"Звертаюся до уповноваженого з прав людини у РФ Тетяни Москалькової з вимогою захистити права громадян України, а саме забезпечити належні умови тримання та надання якісної медичної допомоги відповідно до положень Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН, з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я та підкомітету ООН із питань запобігання катуванням від 25.03.2020", – підкреслила Денісова.

Вона закликала представників міжнародних правозахисних організацій посилити тиск на РФ, щоб змусити її дотримуватися прав громадян України.

Про спалах коронавірусної інфекції в СІЗО №5 у Ростові-на-Дону, де утримують політув'язнених кримських татар Арсена Абхаїрова й Ескендера Абдулганієва – фігурантів так званої красногвардійської справи "Хізб ут-Тахрір", стало відомо 15 червня.

Росія анексувала Крим після силової блокади військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.