Денісова закликала міжнародні правозахисні інституції чинити тиск на Путіна для звільнення Сенцова

Денісова також закликала міжнародні інституції сприяти звільненню інших політв'язнів
Фото: Людмила Денісова / Facebook

Український омбудсмен Людмила Денісова звернулася до верховного комісара ООН із прав людини, генсека Ради Європи та комісара Ради Європи з проханням організувати візит своїх представників до українського режисера Олега Сенцова. Вона попросила їх натиснути на президента РФ Володимира Путіна.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова попросила міжнародні правозахисні інституції закликати президента Росії Володимира Путіна терміново звільнити політв'язня Олега Сенцова. Про це 19 липня вона написала у Facebook.

"Звернулася до верховного комісара ООН із прав людини [Зейда Раада аль-Хусейна], генсека Ради Європи [Турбйорна Ягланда] та комісара Ради Європи [Дуні Міятович] щодо організації візиту їхніх представників до українського режисера", – заявила Денісова.

Український омбудсмен також закликала чинити тиск на Путіна для звільнення інших політв'язнів.

Адвокат українця Дмитро Дінзе сьогодні в коментарі "Громадському" заявив, що Сенцов здивований тим, що Денісова, яка раніше намагалася потрапити до нього в колонію, перестала прориватися до інших українських політв'язнів у РФ. Також режисер зазначив, що йому не зрозуміло, із якої причини закінчилася активна кампанія підтримки українських політв'язнів із боку України.

Сенцова було засуджено у РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні у Криму терористичної спільноти і керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах та підготовці ще одного теракту. Сенцов своєї провини не визнав.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування в колонії міста Лабитнангі. Він висунув вимогу звільнити 64 українських політв'язнів, але себе до списку не заніс.

21 червня Дінзе повідомляв, що на 26-й день голодування в Сенцова була криза і його відвезли до лікарні за межі колонії. Тоді він відмовився від примусового годування.

Сьогодні Дінзе заявив, що приблизно два тижні тому в Сенцова сталася друга криза, він став вживати по дві ложки поживної суміші на день. За словами адвоката, режисер не збирається припиняти голодування.