Депутати пропонують ввести в Україні єдиний культурний збір – нардепка Кравчук

Депутати планують застосувати до операцій креативних індустрій пільгові ставки ПДВ 7% і 0%

Фото: Слуга Народу / Facebook

Заступниця глави фракції "Слуги народу" Євгенія Кравчук зазначила, що планують, серед іншого, зменшити оренду кінотеатрів.

Народні депутати України під час позачергового засідання Верховної Ради 13 травня розглянуть законопроєкт про підтримку креативної індустрії через карантин. Про це у відеозверненні у Facebook розповіла заступниця глави фракції "Слуги народу" Євгенія Кравчук.

"Ми плануємо загалом кілька кроків підтримки креативних індустрій, де зайнято приблизно мільйон людей по Україні. І в державних, і в приватних структурах. Сьогодні перший [крок]. Він допоможе зменшити оренду тих кінотеатрів, які зараз не можуть відкритися", – розповіла вона.

Депутатка пояснила, що також буде підтримка теле- і радіокомпаніям.

"Наступний наш крок дуже важливий – це буде впровадження єдиного культурного збору", – підкреслила вона.

У своєму Facebook Кравчук зазначила, що під час кризи креативні індустрії є одними з найменш захищених.

"Для них обтяжливо, а часто і неможливо зберігати життєздатність із таким розміром ПДВ. Для нас важливо, насамперед, допомогти їм вийти з тіні та привабити більшу кількість споживачів. Досягнути цього можна через зниження вартості товарів та послуг, а також через створення нових цікавих проєктів", – написала вона.

Кравчук зазначила, що депутати хочуть уточнити деякі норми Податкового кодексу, щоб застосувати до операцій креативних індустрій пільгові ставки ПДВ 7% і 0%.

"Таким чином, жодних додаткових податків чи зборів не з’являється. Навпаки, ці зміни дозволять закладам культури залишити у себе більше коштів, які можна вкласти у розвиток та зробити свої товари і послуги доступнішими для людей", – додала депутатка.

Карантин в Україні запровадили 12 березня. Через поширення коронавірусної інфекції COVID-19 заборонили масові заходи, закрили торговельні центри, магазини (окрім продуктових та аптек), ресторани, кав'ярні, спортивні зали, салони краси, а також обмежили роботу транспорту. У Києві, Харкові та Дніпрі 17 березня закрили метро. У деяких містах громадським транспортом зараз можуть користуватися тільки медики, поліцейські, рятувальники і співробітники підприємств критичної інфраструктури.

Обмежувальні заходи діятимуть щонайменше до 22 травня, проте з 11 травня в Україні розпочався перший етап послаблення карантину (всього їх п'ять). Громадянам дозволили відвідувати парки та сквери. Окрім того, відкрили магазини, які торгують непродовольчими товарами, салони краси і нотаріальні контори, а також літні майданчики кав'ярень.

Наступний етап пом'якшення карантину, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, може початися із 22 травня.