Держбюро розслідувань скерувало у ГПУ проєкт підозри Федині та Звіробій

Федина казала, що не боїться зняття недоторканності
Фото: eurosolidarity.org

Народній депутатці від "Європейської солідарності" Софії Федині й волонтерці Марусі Звіробій Державне бюро розслідувань підготувало підозру за статтею Кримінального кодексу України "погроза вбивством щодо президента України".

Слідчі центрального апарату Держбюро розслідувань скерували в Генпрокуратуру проєкт повідомлення про підозру "народній депутатці та громадянці" в погрозі вбивства президента України. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

У відомстві не називають прізвищ, проте йдеться, мабуть, про нардепку від "Європейської солідарності" Софію Федину й волонтерку Марусю Звіробій.

"Крім цього, до прокуратури направлено проєкт подання до Верховної Ради України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності згаданої народної депутатки України", – ідеться в повідомленні ДБР.

"Кваліфікація: погроза вбивством щодо президента України (ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу України)", – зазначили у відомстві. Санкція статті – позбавлення волі на строк до п'яти років.

26 жовтня було оприлюднено фрагмент розмови президента України Володимира Зеленського з добровольцями в Золотому Луганської області. Президент сказав їм, що, за його інформацією, місцеві мешканці підтримують розведення військ. Добровольці почали його переконувати у протилежному. Зеленський сказав добровольцю Денисові Янтарю, що він знає про те, що вони зберігають у будинку зброю, і попросив вивезти її із Золотого. У відповідь чоловік почав говорити президенту про акцію "Ні капітуляції".

"Послухай, я президент цієї країни. Мені 42-й рік. Я ж не лох якийсь. Я тобі прийшов і сказав: зброю забери. А ти мене не переводь на акції", – заявив глава держави.

Того самого дня у Facebook блогерки-волонтерки Марусі Звіробій було опубліковано відео, на якому вона і Федина критикують Зеленського у зв'язку з його розмовою з ветеранами. "Товариш президент, таке враження, думає, що він безсмертний... Там випадково може вибухнути граната, там обстріли бувають випадково. Найкрасивіше, щоб це все сталося під час московських обстрілів, коли хтось знову в білій сорочці припреться на передову", – сказала Федина.

28 жовтня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що висловлювання Федини на адресу Зеленського обговорить регламентний комітет парламенту.

28 жовтня нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура повідомив, що написав заяви до Генеральної прокуратури України та Державне бюро розслідувань у зв'язку з висловлюваннями Федини на адресу Зеленського.

У кулуарах парламенту 29 жовтня Федина заявила LB.ua, що "не боїться зняття недоторканності, якщо таке ініціюють".

1 листопада Качура повідомив, що правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом висловлювань Федини.