Децентралізація – річ дуже позитивна, але є небезпека перетворення місцевої влади на феодальчиків і князьків – Бекешкіна

На думку Бекешкіної, зараз триває "запекла боротьба на місцях"

Фото: Центр політико-правових реформ / Facebook

Соціолог, директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна схвалює децентралізацію в Україні, але попереджає, що вона загрожує появою "спайки бізнесу, влади і криміналу".

Соціолог, директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна вважає, що зараз політична боротьба значною мірою перемістилася з центральних органів влади до місцевих, що, зокрема, пов'язано з децентралізацією. Про це йдеться в її статті, опублікованій 4 грудня на сайті інтернет-видання "Українська правда".

"З одного боку, децентралізація – річ дуже позитивна, з іншого – є небезпека перетворення місцевої влади на феодальчиків, князьків і феоди, коли відбувається спайка бізнесу, влади і криміналу", – зазначила Бекешкіна.

На її думку, ситуація може ускладнитися, якщо до трьох останніх приєднуються правоохоронні органи.

"Це все. Єдиний, хто їм протистоїть, – це громадські організації, гласність, можливість звернути увагу на те, що відбувається. Тому така запекла боротьба на місцях", – сказала Бекешкіна.

Процес децентралізації розпочався в Україні 2014 року з ухвалення концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Першу громаду було створено 13 липня 2015 року в Луганській області: до Новопсковської об'єднаної територіальної громади (ОТГ) увійшло шість населених пунктів.

5 листопада 2018 року віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявив, що процес створення ОТГ має завершитися до 2020 року. Він додав, що вже створено 838 об'єднаних громад.

21 листопада Зубко повідомив, що Житомир став першим обласним центром, який створив ОТГ.

29 листопада Центральна виборча комісія (ЦВК) України ухвалила рішення скасувати заплановані на 23 грудня вибори до ОТГ у 10 областях через воєнний стан, який діє з 14.00 26 листопада до 14.00 26 грудня 2018 року.

4 грудня у ЦВК повідомили, що питання проведення місцевих виборів у цих областях залишається неврегульованим.