Для лікування українців за кордоном потрібно ще 300 млн грн – нардеп Дубіль

Валерій Дубіль: 141 пацієнт тільки отримав гроші на лікування за кордоном, 61 людина стоїть у черзі і ще 107 людей чекають, коли їх поставлять у чергу
Фото: Валерій Дубіль / Facevook

Минулого року 20 мільйонів залишилися невикористаними, а цього року кошти закінчилися ще у травні, повідомив народний депутат від "Батьківщини" Валерій Дубіль.

Для лікування громадян України за кордоном у держбюджеті на цей рік необхідно передбачити додатково 302 млн грн, повідомив 5 вересня на брифінгу в парламенті народний депутат України, член фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль, повідомляють "Українські новини".

Гроші на лікування закінчилися ще у травні, тому Верховна Рада має розглянути питання невідкладно, заявив нардеп, який у лютому ініціював відповідний законопроект №8035. Документ уже розглянули три з чотирьох комітетів, підкреслив він і запевнив, що після проходження бюджетного комітету домагатиметься голосування за законопроект у сесійній залі.

"На сьогоднішній день уже більше двох тижнів у наметах живуть рідні та близькі, які очікують кошти і чекають відповіді від МОЗ, щоб пролікувати своїх рідних і близьких за кордоном", – зазначив Дубіль.

На лікування 208 пацієнтів за кордоном минулого року було виділено 628 млн грн, а цього року – 389 млн грн для 226 осіб, зауважив він.

"Минулого року 20 мільйонів залишилися невикористаними, хоча пацієнтам ще потрібно лікування. А цього року кошти закінчилися ще у травні. 141 пацієнт тільки отримав гроші на лікування за кордоном, 61 людина стоїть у черзі і ще 107 людей чекають, коли їх поставлять у чергу", –розповів політик.

За його даними, у 2016 році 12 осіб померли, не дочекавшись необхідного лікування, у 2017-му померло 19 пацієнтів, із початку цього року – семеро, із них троє дітей.

"Упевнений у тому, що МОЗ всіляко затягує цей процес і замість того, щоб розглядати питання внесення в чергу протягом 20 діб, розглядає питання від трьох до шести місяців, і це є злочином", – уважає нардеп.

Ухвалити законопроект на брифінгу закликав і глава громадської організації "Національний рух "За трансплантацію" Юрій Андреєв.

"Ми звертаємося до депутатів усіх фракцій: медицина та життя тяжкохворих українців повинні бути поза політикою, над політикою. Ми просимо підтримати законопроект, який був внесений ще на початку року", – заявив він.

Відео: Валерий Дубиль / YouTube

4 вересня на акції руху "За трансплантацію" біля стін Верховної Ради сталася сутичка між протестувальниками і поліцією. Мітингувальники принесли із собою агітаційний куб, але поліція не дозволила його встановлювати. Учасники акції вимагали розглянути законопроект №8035 і заявили, що через бюрократію і відсутність грошей із 20 серпня тяжкохворі пацієнти не можуть поїхати лікуватися за кордон.

Увечері 5 вересня бюджетний комітет Ради ухвалив рішення рекомендувати Кабміну доручити МОЗ разом із Мінфіном "ретельно проаналізувати стан виконання бюджетних програм Міністерства охорони здоров'я та ініціювати відповідний перерозподіл видатків із метою їх збільшення за бюджетною програмою "Лікування громадян України за кордоном", повідомив Дубіль на своїй сторінці у Facebook.