Для нових правил паркування в Україні не готова законодавча база – юрист Гук

Гук: Наші депутати вирішили, що ми не хочемо звичайних смартфонів для фіксації
Фото: Taras Guk / Facebook

Українське законодавство не передбачає притягнення до відповідальності власників автомобілів, припаркованих із порушенням, зазначив юрист Тарас Гук.

Кабінет Міністрів та інші українські органи влади не підготувалися до набуття чинності із 27 вересня нових правил паркування, заявив "Громадському" юрист Тарас Гук.

Закон про зміни правил, зокрема, передбачає створення механізму притягнення до відповідальності власника транспортного засобу за порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів у заочному режимі – через фото- та відеофіксацію правопорушень і розсилання повідомлень про порушення.

"Ці всі речі – чудові, революційні і правильні – не запрацювали із сьогоднішнього дня, хоча закон набув чинності. Кабмін, МВС, інші причетні до цього процесу не встигли підготувати іншої нормативної бази, яка була необхідною", – сказав Гук.

За його словами, законодавство не передбачає притягнення власників автомобілів до відповідальності, а для фіксації порушень відсутні технічні засоби, які пройшли спеціальну сертифікацію.

Окрім того, Гук зазначив, що в Україні, на відміну від інших країн, не дозволено фіксувати порушення звичайними телефонами і планшетами.

"Наші депутати пішли далі й у процесі розгляду законопроекту вирішили, що ні, у нас, в Україні, буде унікальна ситуація – ми не хочемо звичайних смартфонів, ми хочемо супернадійні засоби, які пройдуть відповідні вимірювання, перевірку, сертифікацію тощо", – заявив юрист.

27 вересня набув чинності закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів".

Верховна Рада підтримала ініціативу 21 грудня 2017 року. Президент Петро Порошенко підписав документ 28 березня 2018 року.