"Два прем'єри – це, як правило, забагато". У МЗС України пояснили повідомлення, де назвали прем'єрами Молдови і Філіпа, і Санду

Боднар про ситуацію в Молдові: Або ми втрачаємо ініціативу, або діємо вже. Ми – діємо!
Фото: Vasyl Bodnar / Facebook

У ситуації, яка склалася в Молдові, важлива не "зміна табличок", а довірча взаємодія, і у МЗС України першими почали діалог "з усіма ключовими гравцями". Так заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар пояснив повідомлення, де прем'єрами Молдови назвали і Павела Філіпа, і призначену парламентом 8 червня Маю Санду.

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар пояснив повідомлення МЗС України про переговори спецпредставника України із придністровського врегулювання Віктора Крижанівського із представниками влади Молдови, де прем'єр-міністрами країни назвали як Павела Філіпа, так і призначену парламентом 8 червня Маю Санду.

"Шановні друзі-журналісти і небайдужі колеги! Дякуємо вам за увагу до подій у сусідній Молдові – це цілком виправдано. А також за те, що помітили наше повідомлення. Два прем'єри – це, як правило, забагато. І писати про обох в одному повідомленні – не щоденна справа. Але набагато важливіше знайти збалансоване політичне і юридичне рішення. І ставки тут набагато вищі, ніж багато хто вважає. Саме тому ми перші почали інтенсивний діалог – і заочний, і очний – з усіма ключовими гравцями. Для цього важлива не зміна табличок, а довірлива взаємодія. Або ми втрачаємо ініціативу, або діємо вже. Ми –діємо!" – написав дипломат у Facebook 13 червня.

24 лютого в Молдові відбулися парламентські вибори. Явка становила 49,22%. За багатомандатним округом Партія соціалістів здобула 31,15%, проєвропейський блок Acum – 26,84%, керівна Демократична партія – 23,62%, партія "Шор", чиєю ідеологією є боротьба за права нацменшин, – 8,32%.

9 березня Конституційний суд Молдови затвердив підсумки парламентських виборів.

8 червня Конституційний суд Молдови вирішив, що парламент країни слід розпустити, оскільки він протягом 90 днів не зміг сформувати уряд. Згідно із законодавством Молдови, президент Ігор Додон мав негайно розпустити законодавчий орган країни і призначити дострокові вибори. Додон заявив, що поки не буде розпускати парламент.

8 червня на екстреному засіданні парламенту Молдови депутати обрали уряд країни, призначивши прем'єр-міністеркою лідерку партії "Дія і солідарність" (PAS, входить до блоку Acum) Маю Санду. Європейський союз заявив, що готовий працювати з новим урядом Молдови.

9 червня Конституційний суд Молдови вирішив передати повноваження президента країни виконувачу обов'язків прем'єр-міністра Молдови Павелу Філіпу через невиконання главою держави Додоном вимоги призначити дострокові парламентські вибори, оскільки законодавчий орган країни не зміг протягом 90 днів сформувати уряд.

Філіп своїм першим указом як в.о. президента розпустив парламент. Він також підписав указ про проведення дострокових парламентських виборів у Молдові 6 вересня.

Увечері 9 червня МЗС України висловило занепокоєння у зв'язку із ситуацією в Молдові і закликало владу не допустити реалізації російського сценарію федералізації країни.

13 червня МЗС України повідомило про зустріч Крижанівського із двома прем'єр-міністрами Молдови – Маєю Санду, призначеною парламентом країни 8 червня, і Павелом Філіпом.